Slovenci i Hrvati uz Sutlu raspravljali o mogućnostima boljeg međusobnog povezivanja te stvaranja zajedničkih turističkih proizvoda

“Ne želimo masovni turizam, nego da ono što imamo bude kvalitetno i da gostima pružamo maksimalan ugođaj”

Objavljeno: 25.03.2024. zagorjeinternational

U ‘Kmetiji Marof’ u občini Bistrica ob Sutli održan je međunarodni susret nositelja turističkog razvoja cijelog sutlanskog kraja. Sastali su se čelnici jedinica lokalne samouprave s hrvatske i slovenske strane, susjedi, a cilj susreta bila je izmjena iskustva te rasprava o mogućnostima boljeg međusobnog povezivanja te stvaranja zajedničkih turističkih proizvoda.  

Domaćin Simon Rogina, iz ‘Kmetije Marof’, koja sada u ime ima dodano ‘Vinery & apartments’, otkriva da su početkom godine počeli s proširenjem djelatnosti. Do tada je to bilo tradicionalno gospodarstvo.

– Bilo je tu svega pomalo – vinograd, uzgoj krava i svinja, a sada smo obnovili dio starijih objekata i nadogradili ih za apartmane i vinariju te je povećan prostor za druženja i degustacije, a u planu je i električna punionica za automobile te najam električnih bicikala. Na takvoj smo lokaciji, odmah uz granicu, svega kilometar zračne linije do Kumrovca koja omogućuje odličnu suradnju i gosti Kumrovca i okolice lako dođu i do nas. Zapravo, može se, primjerice, električnim biciklom napraviti lijep izlet kroz tri – četiri općine u jednom danu. Ciljani gosti su nam dakako i iz Zagreba, ali zapravo iz cijelog ovog područja, koji mogu doći na izlet i upoznati naš i zagorski kraj. Dakako, uz to da se počaste finim domaćim delicijama i dobrom vinskom kapljicom – kaže Rogina, inače enolog po struci.

Preko 160.000 posjetitelja

Načelnik Kumrovca Robert Šplajt istaknuo je odličnu suradnju s Bistricom ob Sutli. 

– Već smo pobratimljeni više od 20 godina i susjedne smo općine koje stvarno surađuju kroz razne manifestacije, EU natječaje na koje se zajedno javljamo, a ujedno i pojedinačno razvijamo naše krajeve. Turistički, možemo reći da Kumrovec ima odlične brojke – prošle godine posjetilo nas je preko 160.000 ljudi, nitko u Zagorju nema takvu posjećenost, i naravno da nam odgovara kada se otvaraju ovakvi novi resursi i kad nam ovakvi prekrasni objekti popune sadržaj i ponudu cijelog kraja. Svima skupa nam treba ovakav sadržaj, kako bi turizam dalje napredovao i kako bi suradnja hrvatske i slovenske strane bila još bolja i plodonosnija – kazao je Šplajt i dodao:

– Što se Kumrovca tiče, nedostaje nam smještajnih kapaciteta. Mi bi željeli više noćenja, željeli bi višednevne goste, no to nam je zasad problematično zbog stavljanja u funkciju neke državne imovine – dodao je Šplajt.  

Načelnica Zagorskih Sela Ksenija Krivec Jurak rekla je da su oni više orijentirani seoskom turizmu i kućama za odmor.

– Bila je inicijativa gradnje hotela koja nije do kraja isključena. Radi se o dvorcu Miljana, vlasnik Dragutin Kamenski aplicirao je na natječaj, no nije prošao. Ipak, Dvorac Miljana i dalje ide u smjeru otvaranja prema gostima, a bazirali bi se na kvaliteti, a ne kvantiteti. Kao što je župan Debelak rekao, nama u Zagorskim Selima nije interes masovni turizam, nego da ono što imamo bude doista kvalitetno i da gostima pružamo maksimalan ugođaj – poručila je Krivec Jurak.

Ulaskom u Schengen, općina bilježi visok rast prodaje nekretnina, a česti su kupci upravo susjedi, Slovenci, koji su u Zagorskim Selima prepoznali kao potencijal, a ljudi obnavljaju objekte i pretvaraju ih u apartmane. 

Imamo što ponuditi

– Suradnja s Občinom Bistrica ob Sutli je neizostavna, mi smo svi male općine, tu smo na kupu, imamo divnu prirodu, čistu pitku vodu, čist zrak i to je nešto što imamo za ponuditi turistima. Naša destinacija također bilježi porast dolazaka gostiju, no mi kao općina trenutno nemamo dovoljno kapaciteta, stoga ćemo vas uvijek preporučiti kao destinaciju koja je vrlo blizu – poručila je Krivec Jurak. 

Ravnateljica Turističke zajednice općina Kumrovec, Desinić, Zagorska Sela Ramona Mačefat Muranić istaknula je da TZ i općine koje joj pripadaju, svoj turizam baziraju na postojećim manifestacijama.

– Imamo ih 20-ak koje se kroz godinu odvijaju na području sve tri općine, a privuku velik broj gostiju. Sada nam slijedi WRC koji uvijek znači doista velik protok ljudi, a naši su smještajni kapaciteti tada maksimalno popunjeni. Moram se složiti da nam nedostaje smještajnog kapaciteta, primjerice hotel, koji bi te ljude kod nas zadržao više dana. Ponudu imamo, imaju što kod nas vidjeti, no nemaju gdje odsjesti – kazala je Mačefat Muranić.  

Zajedničkim snagama

Načelnik Desinića Zvonko Škreblin rekao je da svaka općina ima nešto za ponuditi, no jedino se zajedničkim snagama i udruživanjem te suradnjom može izvući ono najbolje. 

– Mi u Desiniću imamo Veliki Tabor čiji je vlasnik država, a njime upravljaju Muzeji Hrvatskog zagorja i mi kao Općina nemao direktno nikakvih veza, a željeli bi više sudjelovati. Godišnje nam stiže oko 50.000 posjetitelja, imamo hostel, imamo kuće za odmor, no smatramo da možemo i više. Imamo i manifestaciju ‘Veronikafest’ koja je tek nedavno pokrenuta, a već privlači velik broj ljudi, no planiramo je dodatno unaprijediti. Isto tako, imamo ‘Dane jabuka’, ‘Dane športa, kulture i zabave’ u Velikoj Horvatskoj, ‘Jurjevske dane’… sadržaja imamo, no ipak se moram složiti s načelnicom Krivec Jurak, ne želimo ni mi masovno, već prije svega kvalitetno – rekao je Škreblin, pa dodao: 

– Naša Turistička zajednica je najstarija u Zagorju i već po njenom osnivanju postojala je ideja da će jednog dana voziti vlakić od Podčetrtka, kroz Zagorska Sela, Kumrovec, Klanjec, pa do Tuhlja i nazad kroz Desinić. To bi bilo nekoliko puta na mjesečnoj bazi i smatram da je to vrijedna inicijativa – dodao je načelnik Škreblin. 

Klanječki gradonačelnik Zlatko Brlek istaknuo je da je TZ ‘Biser Zagorja’, a kojoj pripadaju općine Veliko Trgovišće, Tuhelj i Grad Klanjec, najjača turistička zajednica u Hrvatskom zagorju i jedna od najjačih na kontinentu.  

– Od manifestacija, najveća je u Klanjcu svakako ‘Zahvala jeseni’ koja traje već pune 23 godine i tu se baziramo na europska sredstva te ćemo i ove godine ista dobiti direktno iz Bruxellesa – 57.000 eura. Uz Dan grada, imamo i Dan našeg zaštitnika svetog Florijana, ujedno i zaštitnika vatrogasaca, a što također obilježavamo. Tu je i ‘Noćni pohod na Cesargrad’ s kojim smo počeli lani, a označava početak seljačke bune, no manifestacija je već uzela maha, a planiramo je i dalje proširivati, posebice na susjednu Sloveniju jer su i Slovenci bili dio te bitke – rekao je Brlek te dodao: 

– Što se tiče ostalih turističkih sadržaja, imamo i seoski turizam, no to treba pojačati jer gosti koji nam dolaze izvana su željni upravo takvih destinacija i sadržaja. Imamo čist zrak, divnu prirodu i to je ono što ljudima u gradovima nedostaje. S obzirom na to da smo po tim odrednicama slični i mi s ove strane Sutle, i naši susjedi Slovenci, trebali bi se povezati biciklističkim turama ‘Od kmetije do kmetije’ – poručio je Brlek.

Ispred Kulturnog centra Klanjec, ravnateljica Snježana Horvatin je rekla kako je Grad Klanjec svoju ponudu usmjerio kulturnom turizmu. 

– Naše bismo manifestacije voljeli dalje razvijati u sinergiji s našim susjedima s naše strane, ali i sa susjedima preko Sutle, a u brojnim takvim programima već i sudjelujemo. Također, ove godine smo se po prvi puta s kolegama iz Zavoda za poduzetništvo, turizam i mlade iz Brežice prijavili na ‘INTERREG’ za projekt koji povezuje umjetnost i vino, a što bi kasnije samo dodatno produbilo suradnju – kazala je Horvatin.  

Župan občine Bistrica ob Sutli Franjo Debelak skrenuo je pozornost kako su se danas svi našli na  Kozjanskom parku što je velika prednost za turizam te je ovom prilikom ukazao također na dobrosusjedsko nadmetanje pošto je načelnik Kumrovca Robert Šplajt prošle godine skuhao pobjednički gulaš na manifestaciji. Uz to, dotaknuo se i najveće manifestacije, seljačke bune, koja je povijesno odigrala veliku ulogu upravo u Bistrici ob Sotli gdje je bila najveća bitka tog ustanka, a danas je to odličan povod za spajanje turističke ponude s obje strane Sutle. 

‘Povežimo se’

S one strane Sutle jedna od najviše razvijenih općina kada je u pitanju turizam, svakako je Podčetrtek, a župan Peter Misja podijelio je svoja iskustva sa svima nazočnima istaknuvši potencijal cijelog ovog područja. 

– Danas kada više nema granice s Hrvatskom, ako se dobro odradi promocija i infrastrukturno se povežemo, možemo puno toga napraviti. Upravo u promociji se možemo ugledati na kolege iz Hrvatskog zagorja čiji je spot Turističke zajednice postigao velik uspjeh – poručio je Misja dodavši kako se veseli boljoj cestovnoj povezanosti s Kumrovcem na čemu se trenutno radi.  

Okupljene je o konkretnim podacima u turizmu informirao direktor Turističke zajednice Podčetrtek Boštjan Misja koji je istaknuo da se Slovenija u prvom redu promovira kao zelena i zdrava destinacija.

– Nova strategija turizma u nazad dvije godine se više fokusira na stvaranje dodatne vrijednosti kroz turizam. Upravo to ovdje možemo vidjeti na pravom primjeru jer, uz povećanje smještajnih kapaciteta, dolaze i druge aktivnosti – kazao je Misja primijetivši kako su to gosti već prepoznali. Također ovom prilikom najavio je početak digitalne kampanje koje počinje u svibnju kroz koju će se dodatno povezati tri slovenske općine.

Rekordi 

Voditeljica ureda TZ Krapinsko – zagorske županije Sanja Škrinjar istaknula je da je KZŽ doista među najjačim kontinentalnim turističkim destinacijama.

– Nakon 2019. godine koja je bila rekordna, lani smo ostvarili vrhunske rezultate, imali smo 185.000 dolazaka i preko 400.000 noćenja. Na području cijele županije imamo tek nešto ispod 4000 ležajeva, a sada s najavom novih investicija u Termama Tuhelj, u Stubičkim Toplicama u hotelu ‘Matija Gubec’ te u ‘Jezerčici’, bit će ih još. Uz to, što se kuća za odmor tiče, 2018. godine smo ih imali 70, a u ovom trenutku su registrirane 142. Prije dvije godine smo pokrenuli i projekt ‘True Zagorje Home’ gdje posebno certificiramo kuće s tri i više zvjezdica i s dodatnim sadržajima – rekla je Škrinjar i dodala da su nam najbrojniji gosti Slovenci, zatim slijede Poljaci, gosti iz Bosne i Hercegovine, zatim Austrije, Italije…

Na kraju susreta su izmijenjeni kontakti, kao i konkretni savjeti. Zaključeno je da u suradnju i turističku infrastrukturu treba ulagati, no ne na način da se sve ‘asfaltira’, već da se zadrži priroda i ‘prirodno’, zato što je upravo to razlog zbog kojeg gosti dolaze u ove krajeve. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba