Kaže da se za te novce stan može iznajmiti čak i u Dubaiju

Miro ima budžet od 800 eura, no već dva mjeseca ne može iznajmiti stan u Zagrebu 

Objavljeno: 25.03.2024. zagorjeinternational

Cijene najma stanova stvaraju probleme mnogima koji su u potrazi za domom, posebice mladim ljudima, studentima i mladim obiteljima. Među njima je i Miro Čabraja koji traži stan za najam u Zagrebu već dva mjeseca.

Kako kaže, to je nemoguća misija.

– U Dubaiju i u Londonu sam sada bio i moram reći da je Zagreb cijenom otišao poprilično visoko. Na primjer za 800 eura, za koliko ja tražim stan u Zagrebu, možete unajmiti stan i u Dubaiju – rekao je za HRT.

screenshot HRT

Potražnja je velika, a ponuda sve lošija. U Hrvatskoj je trenutno 8000 stanova za najam, a od toga čak 3000 u Zagrebu. Na cijenu utječe sve veće doseljavanje, kako domicilnog stanovništva, tako i strane radne snage, te iznajmljivanje stanova za turizam. 

– Trenutno primjećujemo izjednačenje cijene kako najma tako i prodaje. Za razliku od prošle godine imamo povećanje od 20 posto što znači da su cijena najma i cijena kredita izjednačene – govori Filip Brkan, član Vijeća udruženja poslovanja nekretninama pri HGK.

Najtraženiji su stanovi od oko 60 kvadrata, a agenti pak kažu da je gotovo nemoguće pronaći kvalitetan podstanarski stan za dugoročni najam po razumnoj cijeni.

– Apsolutno je prisutan nedostatak stanova za najam jer nema nikakve politike u tome smjeru, nego se pojedinci sami snalaze. Primjer toga su strani radnici koji se isto tako nalaze na hrvatskom tržištu, poslodavci koji im nalaze smještaj i tako pune fond određenih nekretnina – za HRT priča agentica za nekretnine Jelena Kravošćanec Todorović. 

Također, odvjetnici ističu da je unatoč zakonskoj regulativi, na tržištu najma pravi nered. Dio vlasnika i dalje inzistira na usmenom dogovoru i zbog toga nastaje niz problema. 

– Najmodavac smatra da su ostvareni uvjeti za zadržavanje pologa dok najmoprimac smatra da to nije tako. Dosta često najmoprimci ističu problem oko ulazaka u stan za vrijeme trajanja najma. Zakon mu dopušta kontrolu najma stana, ali to mora biti ugovorom definirano – zaključio je odvjetnik Vedran Ceranić. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba