Ovo će biti prvi na sjeveru zemlje

Ministar Habijan predstavio sve potencijale i faze proglašenja Ivanščice parkom prirode

Objavljeno: 23.03.2024. zagorjeinternational

Ministar gospodarstva i održivog razvoja Damir Habijan danas se, uz predstavnike Hrvatske gorske službe spašavanja, kod Planinarskog doma Pasarićeva kuća, Ivanščica, susreo s planinarima, a kako bi ih upoznali s fazama proglašenja Ivanščice parkom prirode te educirali o pravilima ponašanja tijekom boravka u parkovima prirode.

– Prema dosadašnjem iskustvu, proglašenje parka prirode svakako pridonosi očuvanju kvalitete života i zdravlja stanovnika na području parka kroz očuvanje seoskih domaćinstava i ublažavanje trenda depopulacije – istaknuo je ministar Habijan.

Igor Kreitmeyer, ravnatelj Uprave za zaštitu prirode Ministarstva gospodarstva i održivog razvoja naglasio je da Ministarstvo intenzivno radi na aktivnostima zaštite Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore u kategoriji parka prirode. Riječ je o ideji pokrenutoj još 2009. godine, a oživljenoj 2021. godine na inicijativu tadašnjeg saborskog zastupnika Damira Habijana, danas ministra gospodarstva i održivog razvoja, koju su poduprli mnogi zastupnici, župani, gradonačelnici i načelnici. 

Tijekom siječnja 2024. je s Krapinsko – zagorskom županijom i Varaždinskom županijom usuglašen načelni obuhvat budućeg parka. Održane su i konzultacije s predstavnicima 14 gradova i općina čiji je prostor dijelom obuhvaćen prijedlogom granice (gradovi Ivanec, Krapina, Lepoglava, Novi Marof i Zlatar te općine Bednja, Budinščina, Donja Voća, Đurmanec, Jesenje, Klenovnik, Lobor, Novi Golubovec i Radoboj). Riječ je o području površine oko 30.000 ha.

– Po završetku izrade stručne podloge kojom se utvrđuju vrijednosti, obilježja područja i način upravljanja te geodetske podloge, slijedi javni uvid na kojem se javnosti daje mogućnost aktivnog uključivanja putem davanja primjedbi i očitovanja. Završetak svih priprema za proglašenje očekuje se u prvoj polovici 2025. nakon čega Hrvatski sabor treba donijeti zakon o proglašenju parka prirode. Nakon proglašenja, osnovat će se Javna ustanova za upravljanje Parkom i to uredbom Vlade RH – kazao je Kreitmeyer.

– Javna ustanova bit će posrednik u razvoju područja u smislu davanja podrške lokalnom stanovništvu u komunikaciji s institucijama nadležnim za poljoprivredu i druge grane gospodarstva. Također, bit će partner u osiguravanju certificiranja, promocije i plasman lokalnih proizvoda istovremeno radeći na promicanju područja Parka kao destinacije za posjećivanje i održivi turizam – rekao je ministar Habijan.

Proglašenje parkom prirode svakako je prilika i poticaj razvoju ekološke proizvodnje. U parkovima prirode mogu se odvijati gospodarske i druge djelatnosti (uključujući proizvodnu i industrijsku djelatnost) i zahvati koji nemaju značajan negativni utjecaj na bitna obilježja i ulogu parka te se ni u slučaju budućeg parka prirode ne predviđaju znatnija ograničenja.

– Park prirode pogodan je oblik zaštite većih vrijednih prostora, kakvo je i Hrvatsko zagorje, jer istovremeno omogućuje zaštitu prirodnih vrijednosti, ali i korištenje prirodnih dobara. Proglašenje parkom prirode prilika je za prepoznatljivost i dodatnu promociju područja na nacionalnoj i međunarodnoj razini, razvoj održivog turizma rekreativnih sadržaja u prirodi te veću i lakšu dostupnost EU fondova za financiranje projekata očuvanja prirodnih i kulturno-povijesnih vrijednosti – zaključio je ministar.

Tijekom susreta na Ivanščici, predstavnici Hrvatske gorske službe spašavanja upoznali su okupljene planinare i ostale posjetitelje sa sigurnosnim pravilima i mjerama ponašanja tijekom boravka u prirodi.

Marko Rakovac, izvršni pročelnik Hrvatske gorske službe spašavanja istaknuo je kako HGSS podržava inicijativu proglašenja područja Ivanščice, Strahinjčice, Maceljske gore i Ravne gore parkom prirode. 

– Prirodu ne smijemo podcijeniti. Nužno se dobro pripremiti za boravak u prirodi te pratiti sve upute i upozorenja, osobito kada govorimo o vremenskim prognozama. U prosjeku, na području Ivanščice imamo petnaestak intervencija godišnje. Najčešće je riječ o povredama vezanim uz klizanje na terenu koja su česta tijekom ovakvih vremenskih prilika. No, mi smo spremni za svaku intervenciju – naglasio je Rakovac.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba