Naravno, naplaćivat će se, a novac ide Srpskom kulturnom društvu

NOVI PARKING: U samom centru Zagreba otvara se ogromni prostor za limene ljubimce

Objavljeno: 19.03.2024. zagorjeinternational

U zagrebačkoj Preradovićevoj ulici 21 i 23, u strogom centru, uređuje se, kako se priča, golemo parkiralište na otvorenom. Doduše, kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, ono neće biti zauvijek na toj adresi nego dok ne počne planirana gradnja, ali barem godinu dana. Naime, Srpsko kulturno društvo Prosvjeta, vlasnik lokacije s koje su ovih dana uklonjene manje kuće koje su tu ranije bile, prije gradnje Srpskog kulturnog centara, navodno planira, dok se čeka projekt i dokumentacija za gradnju, ovdje urediti parkiralište. Oni to nisu skroz potvrdili, ali ni negirali.

– Još nismo definirali što će biti na tom prostoru, privremeno, dok se čeka gradnja centra. Postoji mogućnost da bude parkiralište, ali to još nije definirano. Za koji dan će se sastati upravo tijelo pa će se razgovarati i o tome – rekao je Slobodan Živković, generalni sekretar SKD “Prosvjeta“.

Čitav taj dio centra bruji o javnom parkiralištu uz naplatu.

– Znam, zovu nas svaki dan i pitaju hoće li biti – odgovara Jutarnjem.

Ako se odluče za parking, bit će to slično načinu na koji Židovska općina desetljećima ima parkiralište na mjestu gdje je bila sinagoga i gdje se jednom planira Židovski kulturni centar sa sinagogom.

Ovih dana u Preradovićevoj se može vidjeti veliko gradilište na mjestu gdje su donedavno bile niže zgrade i barake, a nema više ni romantične kuće ladanjskog tipa koja je bila prva prema ulici u tom bloku. Riječ je ukupno o parceli velikoj oko 5000 kvadrata.

Kako podsjeća Jutarnji list, nekadašnji premijer, danas predsjednik RH Zoran Milanović, dodijelio je ovaj prostor, odnosno tadašnja Vlada, u vlasništvo Prosvjete, prostor na kojem je u Preradovićevoj 23 prije Drugog svjetskog rata bio ženski srpski internat, a Prosvjeta smatra da je njen slijednik. Potom su godinama rješavali pitanje dotadašnjeg zakupa i korištenja tih prostora, dok nedavno nisu ispražnjeni i sad su srušene niske zgrade za koje je stručno procijenjeno da nisu vrijedne zaštite jer nisu baština. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba