Novi trend na TikToku prestravio psihologe

BED ROTTING: Pripadnici Generacije Z se od stresa opuštaju tako što ‘trunu u krevetu’

Objavljeno: 19.03.2024. zagorjeinternational

Generacija Z osmislila je novi trend koji je u posljednjih nekoliko mjeseci preplavio TikTok, a u kojem hvale prednosti i užitke provođenja cijelog dana u krevetu. Snimke s hashtagom #bedrotting, odnosno “truljenje u krevetu” pregledane su više od 125 milijuna puta. Brojni tiktokeri u viralnim snimkama pokazuju kako provode dan u krevetu i bave se aktivnostima koje ih opuštaju, poput igranja igrica, skrolanja na mobitelu, čitanja knjige ili gledanja filmova, prenosi Index.  

Generacija Z tvrdi da im provođenje cijelog dana u krevetu nakon stresnog dana (ili tjedna) nudi potpuni oporavak, ali i poboljšava mentalni fokus i želju za produktivnošću.  

Međutim, ovaj novi trend zabrinjava psihologe, koji se slažu da bi osobe s predispozicijom za depresiju mogle doživjeti pogoršanje simptoma nakon dana provedenog u krevetu. Laurel Roberts-Meese, licencirana bračna i obiteljska terapeutkinja, smatra da bi ovaj trend mogao prikriti simptome kliničke depresije te dovesti do ideje da je savršeno normalno provoditi dane u krevetu i ne potražiti pomoć za svoj mentalni problem. 

– Izbjegavanje je gorivo za tjeskobu i depresiju, a ako provodite dan u krevetu kako biste izbjegli svoje misli, osjećaje ili probleme, vi doista hranite te osjećaje i simptome. Nadalje, time propuštamo priliku da se aktivno uključimo u život koji će biti bolji za naše mentalno i fizičko zdravlje – objasnila je psihologinja. 

Psiholozi također upozoravaju kako se takozvani “dan popluna” često pretvara u priliku za beskrajno skrolanje na društvenim mrežama, što, prema brojnim istraživanjima, može povećati rizik od razvoja anksioznih poremećaja, kao i poremećaja prehrane.  

Međutim, iako ne podržavaju u potpunosti ovaj koncept, neki psiholozi tvrde kako nisu iznenađeni njegovom popularnošću. Jedan od njih je i dr. Gordon Flett sa Sveučilišta York u Torontu.  

– Pritisak potrebe da se ispune današnja nemoguća očekivanja može biti neumoljiv. Tako da nije previše teško zamisliti izgorjelog i iscrpljenog perfekcionista koji pada u ovakvo stanje – objasnio je. 

Ipak, većina psihologa smatra kako koncept “truljenja u krevetu” šalje podmuklu poruku koja demonizira odmor te upozoravaju kako bi se tako depresivno ponašanje moglo maskirati kao umor, pošto je riječ o sličnim stanjima.  

– Nema ništa loše u ležanju u krevetu s vremena na vrijeme kako biste napunili baterije, ali ako to radite često, što je tri puta tjedno ili više, znak je da se vaš živčani sustav aktivno isključuje kako bi vas zaštitio od dodatnog stresa – objasnila je Liz Tenuto, koja podučava ljude vježbanju ublažavanja stresa. 

Naposljetku, stručnjaci zaključuju da je umjerenost ključna. Dakle, jedan dan u krevetu na tjednoj bazi je sasvim OK.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba