IZ KRAPINSKE PEĆINE DO SVJETSKIH POZORNICA: Ovo je priča o udruzi koja predstavlja Krapinu u najboljem svjetlu - pozivaju vas da im se pridružite

ATRAKCIJA GDJE GOD SE POJAVE: “Jednom su nam ukrali pečenog zeca, a jeli smo čak i puževe za inicijaciju…”

Objavljeno: 16.03.2024. MPresecki

Grad Krapina jedinstveno je i najveće svjetsko nalazište neandertalaca koji su živjeli prije otprilike 125.000 godina. Glavni grad Zagorja naširoko je poznat po tom nalazištu, kao i po Muzeju krapinskih neandertalaca otvorenom 2010. godine.

Upravo je otvorenje muzeja motiviralo nekolicinu Krapinčana da osnuju udrugu koja bi promicala način života neandertalaca i usput zabavljala posjetitelje raznih kulturnih događanja. Stoga je u veljači 2011. osnovana ‘Udruga Krapinski neandertalci – pleme špiljskog medvjeda’. Sve je krenulo s idejom Mire Klasičeka i Miljenka Gorupa, a više o svemu rekli su nam predsjednik Udruge Dario Kuhar i njegov zamjenik Anđelko Vragović.

– Misao vodilja u radu Udruge bila je proširenje turističke ponude Grada Krapine te Hrvatskog zagorja provođenjem projekata i organiziranjem vlastitih aktivnosti. Također, već dugi niz godina sudjelujemo u raznim turističkim i promidžbenim aktivnostima u Hrvatskoj i inozemstvu u suradnji s drugim tijelima Grada Krapine i Krapinsko – zagorske županije – rekao nam je Dario na početku razgovora.

Počeci priče

A kako je sve krenulo?

— Uh, duga je to priča… Osnivači Miro Klasiček i Miljenko Gorup jednog su dana došli na ideju da bi mogli napraviti kostime neandertalaca od prave životinjske kože. Sami su izradili i oruđe poput koplja, sjekira i toljaga i krenuli u to. S vremenom su okupili 15-ak članova, od kojih možemo izdvojiti Sebastijana Barilara, Hrvoja Martinolića, Filipa Kranjčeca, Darka Kunšteka, Zorana Čavužića, Tomislava Malarića, Dušana Pavića, Martina Grđana, Lorenu Puljek, Kristinu Tomašić… Kroz 13 godina kroz Udrugu je prošlo otprilike 30 članova, a danas brojimo desetak stalnih članova. To smo Anđelko i ja, zatim Krešimir Kuhar, Marijan Kuhar, Petar Kuhar, Robert Fiolić, Filip Marjanović, Jakov Friščić, Siniša Polančec, Ante Radak i Helena Aleksejevna – nastavio je Dario.

– Zanimljivo je da je bivši predsjednik Udruge Sebastijan Barilar otišao ‘trbuhom za kruhom’ u Irsku, no prije toga je odlučio ošišati svoju dugu kosu i pokloniti je Udruzi. Danas tu ‘vlasulju’ nosi Dario i to je bio znak da moramo nastaviti tradiciju i ispoštovati Sebastijana, ha ha! – dodao je Anđelko.

Dubrovnik, Zadar, Rijeka…

Koje su aktivnosti Udruge, kako se ekipa snalazi i dogovara? Evo što su nam rekli simpatični Krapinčani.

– Kroz proteklih deset godina, Udruga je sudjelovala na velikom broju kulturnih događanja u Hrvatskoj i inozemstvu, a svakako valja izdvojiti ideju za pokretanje manifestacije ‘Noć Krapinskog pračovjeka’ u Krapini, koja je uz pomoć Turističke zajednice Grada Krapine prerasla u nezaobilazno gradsko događanje sredinom lipnja svake godine. Imamo i vlastitu kazališnu predstavu ‘Kajbumščak – povratak u sadašnjost’ u kojoj, naravno, prikazujemo život neandertalske obitelji. Udruga je kroz svoje nastupe posjetila i velik broj gradova u Hrvatskoj i inozemstvu… – počeo je nabrajati Dario.

– Bili smo u Dubrovniku, Zadru, Rijeci, Osijeku, Đakovu, Slavonskom Brodu, Karlovcu… Osim s Gradom i Turističkom zajednicom Grada Krapine i Krapinsko – Zagorske županije, imamo dugogodišnju suradnju i s Muzejima Hrvatskog zagorja, pa smo tako pohodili brojna događanja od kojih vrijedi izdvojiti Tjedan kajkavske kulture u Krapini, Špancirfest u Varaždinu, ‘100% zagorsko’ u Zagrebu i Rijeci, brojne izložbe i turističke sajmove… – dodao je Dario.

München, Bruxelles, Milano…

Anđelko se nadovezao i kako su bili u nekim velikim europskim gradovima.

– Tu bismo definitivno izdvojili München, Beč, Ljubljanu, Bruxelles, Milano, Wroclaw u Poljskoj, a bili smo i u Češkoj, Crnoj Gori… Svugdje je bilo odlično, pogotovo jer su ljudi gledali u čudu i cijelo vrijeme hodali oko nas, a mi smo se suzdržavali da ne puknemo od smijeha, ha ha! – rekao je Anđelko.

A kad smo kod smijeha, upitali smo dečke da se prisjete najsmješnijih anegdota. Anđelko je odmah reagirao!

– Pa sad, ne bismo smjeli baš sve otkriti, ali meni se u sjećanje urezala jedna situacija iz Rijeke, ha ha! Bili smo na manifestaciji ‘100% zagorsko’ i šetali Korzom s ispečenim zecom na koplju, pravi zec je bio… I tako mi šećemo, kad u jednom trenutku iza nas dolazi neki čovjek i počne trgati komade zeca! Nismo mogli vjerovati, ha ha! Na kraju smo završili na nekoj plaži gdje smo plašili kupače, isto je bio šou, nezaboravno… – kazao je Anđelko.

Dario se prisjetio da su u Sloveniji trebali jesti puževe za inicijaciju, a danas je riječ o dugogodišnjoj suradnji s ‘Udrugom Divje babe’ iz slovenske općine Cerkno.

Planovi za dalje

Što se tiče ozbiljnijih tema, kakvi su planovi Udruge?

– Više manje je sve isto kao i svake godine, imamo događanja ‘100% zagorsko’ u Zagrebu i Rijeci, gostujuće izložbe u suradnji s Muzejima Hrvatskog zagorja i, naravno, nezaobilaznu ‘Noć Krapinskog pračovjeka’ u Krapini krajem lipnja. Sudjelovat ćemo i u utrci ‘Kajbumščak Trail 2024’, koju 23. lipnja organizira krapinski trkački klub ‘Maraton’. Naravno, tu nas financijski podržavaju Muzej krapinskih neandertalaca, Grad Krapina, Turistička zajednica Grada Krapine i Krapinsko – zagorska županija, bez njihove pomoći bismo teško opstali – zaključio je Dario.

Za kraj, pitanje za vas, vjerne čitatelje! Jeste li zainteresirani postati krapinskim pračovjekom i uživati u druženjima punima smijeha i dobre zabave? Udruga vas poziva da se prijavite putem maila [email protected] i da usput zapratite njihove Instagram i Facebook stranice!

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba