MEĐIMURJE: Održana Poljoprivredna konferencija na temu upravljanja znanjem u poljoprivredi

“Zajednica mora biti podrška poljoprivrednim proizvođačima”

Objavljeno: 05.03.2024. zagorjeinternational

Javna ustanova za razvoj Međimurske županije – REDEA, organizirala je u suradnji s LAG-ovima ‘Međimurski doli i bregi’, ‘Mura–Drava’ i Gospodarskom školom Čakovec sedmu Poljoprivrednu konferenciju, ovoga puta na temu upravljanja znanjem u poljoprivredi. Konferencija je održana u Prelogu, u tamošnjem Poduzetničkom centru, uz veliki broj sudionika u panel raspravama u kojima je sudjelovao niz stručnjaka iz hrvatskih znanstvenih centara, fakulteta i škola, čelnika jedinica lokalne samouprave, predstavnika organizatora te Međimurske županije. 

Obrađene su mnoge teme, od ruralnog razvoja i mogućnosti financiranja do posljedica zaraznih bolesti u stočarstvu i kontrole plodnosti tla. 

‘Nema hrane, nema budućnosti’

Župan Matija Posavec istaknuo je da ga raduje interes poljoprivrednih proizvođača za ovaj skup, što je pokazatelj njegove kvalitete i dometa. 

– Ako nema hrane, nema budućnosti, jedna je od poruka istaknutih na ovoj konferenciji, što znači da bez hrane nema ni kvalitetnog društva i u toj rečenici je sadržana poanta i cilj naših nastojanja za poboljšanje uvjeta rada i poslovanja poljoprivrednika. Poljoprivredni proizvođači danas moraju prelaziti brojne prepreke, a zajednica im mora biti podrška. Samo sinergijom svih naših snaga možemo polučiti dobre rezultate – istaknuo je župan, dodavši da Međimurska županija može hraniti dobar dio Hrvatske. 

Dobrodošlicu sudionicima je u ime organizatora poželjela ravnateljica REDEA-e Sandra Polanec Marinović, naglasivši da REDEA obilježava 20 godina djelovanja tijekom kojih je ostavila trag u svim domenama – od obrazovanja, zdravstva, socijalne skrbi do gospodarstva, turizma te poljoprivrede. 

Sedmi puta

– Poljoprivrednu konferenciju organiziramo sedmi put i dosad smo imali prilike ugostiti više od 50 inozemnih i domaćih stručnjaka, predavača i panelista te otvorili mnogobrojne aktualne teme važne za razvoj ovog sektora. Jednako je važno da su konferencije okupile 400-tinjak međimurskih poljoprivrednika, te predstavnika udruga te dale odgovore i otvorile mogućnosti unaprjeđenja poljoprivredne proizvodnje – istaknula je Polanec Marinović, uz koju je sudionike konferencije pozdravio gradonačelnik Preloga Ljubomir Kolarek: 

– Unaprjeđenje poljoprivrede za naš kraj je od iznimnog značaja kako bi se ubrzao put prema kvalitetnim rješenjima za naše poljoprivrednike i vjerujem da će odgovore na ta pitanja dati i ovaj stručni skup – dodao je gradonačelnik Kolarek.

Konferenciji je, među brojnim sudionicima i uzvanicima, prisustvovao i predsjednik Hrvatske poljoprivredne komora Mladen Jakopović, predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije, Darko Radanović, dok je Lea Senčar, stručna suradnica za poljoprivredu Međimurske županije  predstavila mjere pomoći i buduće natječaje u poljoprivrednom sektoru. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba