Ljekarna Krapinsko - zagorske županije predstavila rezultate rada u prošloj godini

Zabočka ljekarna ove godine ide u veliku obnovu. Najavljena i jedna novost

Objavljeno: 04.03.2024. zagorjeinternational

Predstavljen je rad Ljekarne Krapinsko – zagorske županije u 2023. godinu, ali i planovi za ovu. Ljekarna Krapinsko – zagorske županije zdravstvena je ustanova koja u svom sastavu ima pet ljekarničkih jedinica, po jednu u Zaboku, Krapini, Svetom Križu Začretju, Humu na Sutli i Desiniću, dok se jedinica u Krapinskim Toplicama nalazi u zakupu. 

Ravnateljica Anamarija Salopek poručila je kako je misija Ljekarne svim žiteljima županije osigurati kvalitetnu, stručnu, profesionalnu i  pravovremenu zdravstvenu skrb. 

Jedina s dežurstvom

– Želimo biti konkurentni i prepoznatljivi na tržištu. Redovito ulažemo u stručno osposobljavanje djelatnika, ali i održavanje i renovaciju prostora. Jedina smo ljekarna koja ostvaruje dežurstvo u županiji. Na kraju 2023. ustanova je brojala 39 zaposlenih, od toga 19 djelatnika visoke stručne spreme, jednog više, 15 srednje stručne spreme, a četiri se vodi pod ostalo. Od 39 zaposlenih, 32 je zdravstvene struke. Prosječna neto plaća iznosila je 1346 eura, što je za 10 posto više nego u 2022. godini – izvijestila je ravnateljica Salopek te dodala kako je ustanova u prošloj godini ostvarila 6.587.622 eura prihoda, odnosno, devet posto više nego u 2022. godini. 

FOTO: KZŽ

Ljekarna je 31. prosinca 2023. godine imala zalihe robe u vrijednosti 530.600 eura, ukupna potraživanja iznosila su 1.485.906 eura, a najveće potraživanje od čak 1,3 milijuna eura je prema Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje. 

– HZZO je plaćao zadnji račun 112 dana, što je dio koji nam predstavlja otegotnu okolnost. Novac u blagajni iznosi 212.619 eura, ukupni kapital i rezerve Ljekarne su 1.004.832 eura, dok su obveze 1.277.868 eura. Najveći dio obveza je prema dobavljačima. Ljekarna ih podmiruje u roku 50 do 80 dana, a uglavnom podmirujemo unutar roka od 60 dana. Prije svega smo javna zdravstvena ustanova, kao takvi vodimo brigu prvenstveno o pacijentima, htjeli bi pokazati svojom zdravstvenom uslugom, profesionalnošću i stručnošću da nam je pacijent ispred svega – istaknula je ravnateljica.

U 2024. godini planiraju se nove investicije, od kojih je ravnateljica Salopek izdvojila značajnije, poput renovacije i preuređenja najveće ljekarničke jedinice Zabok, u koju se planira uvesti i automatizirano skladište. 

– Vjerujem kako će robotizacija skladišta olakšati tehnički dio posla kako bi svoju pažnju mogli usmjeriti za najvažniji segment, pacijenta – poručila je Salopek.

Zamjenica župana Jasna Petek istaknula je da je Ljekarna Krapinsko – zagorske županije ustanova koja dugi niz godina posluje kvalitetno, stabilno i društveno odgovorno. 

Deficitarno zanimanje

– Cilj nam je pružiti kvalitetnu, stručnu i dostupnu uslugu u vidu izdavanja lijekova, prevencije, ali i osiguravanju dostupnosti svih ostalih pripravaka koji mogu pomoći zdravlja ljudi. Ljekarna se pokazala kao fleksibilna u izradi lijekova, poput antibiotskih pripravka, ali isto tako kod epidemije korona virusa – naglasila je Petek te podsjetila na izazov osiguravanja potrebnih kadrova u zdravstvenom sustavu: 

FOTO: KZŽ

– Na tržištu rada se već dulje vrijeme osjeća i nedostatak magistra farmacije, stoga Županija u svojim stipendijama za deficitarna zanimanja ima upravo studentice i studente iz tog područja – dodala je Petek. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba