Da dođete do Oltara domovine kod Medvedgrada morate platiti 10 eura

“Van pameti je naplaćivati, nisu vojnikinje i vojnici ginuli da bi netko zarađivao”

Objavljeno: 04.03.2024. zagorjeinternational

Pod južnim bedemom Medvedgrada nalazi se Oltar domovine – spomenik svim palim žrtvama Domovinskog rata. Predsjednik Franjo Tuđman zamislio ga je kao mjesto na kojemu će svi moći odati počast hrvatskoj domovini i svim palim žrtvama Domovinskog rata, no građani danas za posjet ovom spomeniku moraju izdvojiti 10 eura, piše Zagreb.info.

Naime, kako bi mogli doći do spomenika, morate izdvojiti 10 eura koliko stoji ulaznica na Medvedgrad jer se do spomenika ne može doći nikako drugačije, osim kroz ulaz u utvrdu.

Oko toga se na društvenim mrežama pokrenula i rasprava, a mnogi se slažu kako bi posjet tom spomeniku trebao biti besplatan.

– Van pameti je naplaćivati, nisu vojnikinje i vojnici ginuli da bi netko zarađivao – kaže jedan od komentara.

– Zašto bi se morao naplaćivati dolazak na Oltar domovine? Dobrovoljni prilog bi mogao, a održavanje je ipak stvar Vlade i državnih ustanova – navodi se dalje u komentarima. 

– Danas sam baš išla na Medvedgrad i ulaz je sedam eura ako kažete da ste planinar (nitko ne provjerava jeste ili niste). Za muža i mene 14 eura. Ne znam kaj bi o tome mislila. Je li puno? Nije kad se pogleda kako je sve uređeno i održavano, čisto, uredno. Može li to financirati grad u suradnji s državom pa da bude besplatno makar za domaće? Može. Hoće li? Neće! Zakaj? Zato kaj im je naša lova najslađa. Zakaj bi gurali ruke u državni i gradski proračun kad mogu u naše džepove kao i za sve drugo – napisala je jedna komentatorica. 

Ipak, bilo je i onih koji smatraju da je naplata uredu.

– I Zidine u Dubrovniku se naplaćuju za sve pa i za branitelje koji su ga branili. Svugdje u svijetu se naplaćuju ulaznice za sva spomen obilježja. Moje mišljenje je da treba ulaz biti jedino besplatan za Dan državnosti, a kroz cijelu godinu ulaznice treba naplaćivati jer to treba i održavati – kaže jedan od komentatora. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba