Baciti u smeće ili na tavu?

VJEČITO PITANJE: Smije li se jesti proklijali ili zeleni krumpir – evo odgovora

Objavljeno: 25.02.2024. zagorjeinternational

Nekoliko tjedana nakon što krumpir ostane u vrećici zna proklijati, pa se postavlja pitanje što bismo s njime trebali napraviti. Ide li u smeće ili ne – saznajte smije li se jesti proklijali, zeleni i krumpir s mrljama, prenosi 24sata

To ovisi o nekoliko faktora. Naime, kad krumpir počne klijati, dobije izrasline koje imaju visoku koncentraciju spojeva koji se nazivaju glikoalkaloidi i koji mogu uzrokovati neugodan, gorak okus. 

Ipak, većina ljudi vjerojatno neće primijetiti bilo kakve loše učinke od konzumacije zanemarivih količina takvog krumpira. 

Jedan od tih spojeva, nazvan solanin, je isti spoj koji se prirodno pojavljuje u patlidžanima, rajčicama i paprici. Međutim, ako se konzumira u velikim količinama, može biti otrovan. 

Ako krumpir generalno dobro izgleda i ima tek nekoliko malih izdanaka, uklonite ih nožem za guljenje. Samo pripazite da dobro zarežete oko izdanaka, izrezujući i njihovo korijenje. Ti će krumpiri nakon kuhanja biti jednako ukusni kao i normalni. 

No, ako izdanci izgledaju poprilično veliko, vjerojatno ih je najbolje baciti. 

Naime, velike klice otpuštaju puno solanina i mogu vas učiniti poprilično bolesnima. Simptomi trovanja solaninom uključuju groznicu, glavobolju i ozbiljne želučane tegobe. 

Krumpir koji je bio izložen svjetlu počet će proizvoditi klorofil, kao i solanin. Ako je zelena boja na krumpirima svijetla i uglavnom se nalazi samo na kori, ogulite ih, kako biste uklonili zelene dijelove i nastavite s pripremom. 

Ako je zelenilo prešlo i na bijeli dio krumpira, ipak ga bacite. 

Ako gulite krumpir i naiđete na nekoliko tamnih mrlja ispod kore, to je vjerojatno rezultat udaraca tijekom transporta ili koncentracije prirodnih šećera. Zato nema problema, samo izrežite te dijelove i nastavite s pripremom, piše Centar zdravlja.hr. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba