Međimurska županija i Grad Ludbreg potpisali sporazum o suradnji i korištenju Regionalnog centra Lori i Newton soba. Župan Posavec poručio:

“Svjedočimo važnom koraku u napretku obrazovanja u našoj zemlji – djeca osnovnih škola iz Međimurja učiti će u jedinstvenom prostoru”

Objavljeno: 20.02.2024. zagorjeinternational

Grad Ludbreg je u velikom projektu osnovao Regionalni znanstveni centar za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području, pod akronimom LORI, vrijedan gotovo tri milijuna eura, čije će prednosti biti na raspolaganju i učenicima osnovnih škola Međimurske županije.   

STEM područje 

Kao prvi grad u Hrvatskoj, Ludbreg je, u sklopu ovog edukativnog centra, dobio tzv. Newton sobe,  u kojima se – na poticajan način – provodi edukacija u području znanosti, tehnologije, inženjerstva te matematike. 

Danas je u Ludbregu potpisan Sporazum o suradnji na projektu Regionalnog znanstvenog centra za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području Lori Ludbreg, a sporazum su potpisali gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, varaždinski župan Anđelko Stričak i međimurski župan Matija Posavec.

Tako je učenicima iz 25 županijskih osnovnih škola  omogućeno korištenje programa Regionalnog centra LORI, ali i usavršavanje kompetencija  nastavnika. Riječ je o svim osnovnim školama kojima je osnivač Međimurska županija: OŠ Vladimira Nazora Pribislavec, Dr. Vinka Žganca Vratišinec, Tomaša Goričanca Mala Subotica, Dr. Ivana Novaka Macinec, Ivana Gorana Kovačića Sveti Juraj na Bregu, zatim osnovne škole Belica, Donja Dubrava, Hodošan, Goričan, Orehovica, Mursko Središće, Nedelišće, Podturen, Prelog, Draškovec, Donji Kraljevec, Sveti Martin na Muri, Štrigova, Domašinec, Kotoriba, Gornji Mihaljevec, Strahoninec, Sveta Marija, Selnica i Šenkovec. 

Župan Matija Posavec ističe da neće propustiti niti jednu priliku za suradnjom i povezivanjem koje donose dobrobit obrazovanju, osobito kada je riječ o STEM području, čija je budućnost već počela. 

– Svjedočimo važnom koraku u napretku obrazovanja u našoj zemlji te s poštovanjem i u ime snažne podrške ovom projektu, potpisujemo sporazum kako bi i djeca osnovnih škola iz Međimurja mogla učiti u ovom jedinstvenom prostoru u Hrvatskoj i vrlo rijetkom u svijetu, s obzirom na to da postoji samo 45 Newtonovih soba – rekao je župan. 

– Projekti poput ovoga razvijaju obrazovanje budućnosti zato je vrlo važno osnažiti općine i gradove da što više kandidiraju i osmišljavaju takve projekte, tako što će ih se osloboditi troškova za financiranje vrtića, odnosno da država preuzme i financirane predškolskog odgoja, poput osnovnih škola. Time bi se roditelji oslobodili troška za vrtić u cilju demografske revitalizacije, a s druge strane, općine i gradovi bi mogli realizirati više projekata u obrazovanju koji djeci osiguravaju visoke kompetencije – naglasio je župan Posavec, čestitavši gradonačelniku Biliću  i suradnicima na realizaciji iznimnog projekta. Među partnerima u ovom projektu je i Međimursko veleučilište, a župan Posavec vjeruje da će i Grad Čakovec učenicima svojih osnovnih škola također omogućiti dio nastave u Centru LORI. 

Lijep priča 

Župan Varaždinske županije Anđelko Stričak je naglasio kako je nositelj ovog projekta Grad Ludbreg te je tom prilikom čestitao gradonačelniku Biliću na inicijativi kao i na svim poduzetim koracima.

-Gdje god je moguće, Varaždinska županija pokušava povezati obrazovanje, kulturu, okoliš i turizam i smatramo da su na taj način učenicima njihova nastava i program daleko zanimljiviji, a i sam gradonačelnik naglasio je da će cijelo ovo područje kroz koju godinu dobiti  sasvim novu vizuru. Naime, osim Lori centra, ovdje se planira još jedan muzej, nešto malo niže trebala bi šetati Erik/a – vunasti nosorog i vjerujem da će ovo biti zanimljivo ne samo djeci, nego i odraslima. Na taj način ne samo Ludbreg, već i Varaždinska županija dobivaju dodatnu vrijednost, kako u obrazovanju, tako i u mnogim ostalim segmentima – rekao je župan Stričak, a gradonačelnik Ludbrega – osvrnuo se na dobrobiti koje je realizacija donijela sjeveru Hrvatske:

– Proveli smo zahtjevan projekt važan i za naše partnere, važan – u konačnici – i za Republiku Hrvatsku, zato što je Ludbreg prvi grad u našoj zemlji koji će implementirati ovaj način obrazovanja, ostvaren sufinanciranjem iz norveškog fonda. Učenicima će uskoro na raspolaganju biti Newtonove sobe, suvremeni edukativni model, razvijen u Norveškoj, s ciljem da se djeci omogući učenje uz veliki udio praktičnog rada na simulatorima i drugim pomagalima, te da uz takvu kvalitetu obrazovanja spremniji uđu u svijet odraslih – rekao je gradonačelnik Ludbrega Dubravko Bilić, izrazivši zadovoljstvo zbog interesa Međimurske županije za ovim oblikom suradnje.

Potpisivanju Sporazuma nazočili su i predsjednik Gradskog vijeća Grada Ludbrega Darko Jagić, županijski vijećnik Krešimir Horvat kao i dr.sc. Miroslav Huđek, pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije, a nakon potpisivanja svi prisutni obišli su prostorije Lori centra.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba