OBILJEŽILI 25 GODINA RADA I DJELOVANJA: Udruga proizvođača povrća i voća "Zeljari" ponosni na svoje uspjehe

“Imamo preko 530 OPG-ova i to ostavlja dubok trag u poljoprivrednoj proizvodnji Republike Hrvatske”

Objavljeno: 18.02.2024. zagorjeinternational

Udruga proizvođača povrća i voća “Zeljari” iz Vidovca čiji članovi neumorno rade na promociji poljoprivrednih proizvoda iz našeg, varaždinskog kraja, obilježila je 25 godina svog rada i djelovanja.

Svečanom obilježavanju koje je održano u prostorijama DVD-a Vidovec nazočili su i župan Varaždinske županije Anđelko Stričak, načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić, načelnik Općine Maruševec Mario Klapša, dr.sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije, Mara Bogović, voditeljica Područne službe za stručnu podršku u Ministarstvu poljoprivrede – područne jedinice Varaždin te mnogi drugi gosti.

Oznaka izvrsnosti

Sve prisutne pozdravila je i ugodnu dobrodošlicu im zaželjela Marija Cafuk, predsjednica udruge “Zeljari”.

– Naša udruga je bila prva poljoprivredna udruga osnovana na ovom području. Za prvog predsjednika izabrani je Zlatko Zagorec i od tih dana ova udruga okuplja poljoprivredne proizvođače ne samo iz naše općine nego i iz cijele Varaždinske županije. Svi problemi koji su se pojavljivali na području poljoprivrede nastojali su se rješavati putem udruge. Već 2002. godine počela je naša priča oko zaštite varaždinskog zelja koje je dio našeg identiteta, kulture i tradicije. Posebno smo bili ponosni kada smo 2011. godine dobili oznaku izvornosti na nacionalnoj razini, a 2017. godine je Europska unija donijela Uredbu o upisu Varaždinskog zelja u Registar zaštićenih oznaka izvornosti. Moram naglasiti kako smo od samih početaka djelovanja najaktivnija udruga u našoj općini i zasigurno jedna od najaktivnijih u Varaždinskoj županiji. Surađujemo s ostalim udrugama, pomažemo u humanitarnim akcijama, a skoro ni jedna skupština ili druženje je nezamislivo bez varaždinskog zelja na stolu. Najbolja potvrda našeg rada je tradicionalna Zeljarijada koja je postala pravi brend Vidovca, Varaždinske županije i cijele Hrvatske- rekla je Cafuk zahvalivši se pritom načelniku Hraniću te županu Stričaku na podršci u radu udruge.

Župan Anđelko Stričak čestitao je članovima ovu lijepu obljetnicu pohvalivši sve aktivnosti udruge koje idu u smjeru promocije naših poljoprivredno-prehrambenih proizvoda.

– Prije 25 godina poljoprivredni proizvođači s područja Općine Vidovec shvatili su da će biti puno lakše organizirati i proizvodnju, a potom i prodaju ako se organiziraju. Tada su se organizirali u udrugu iz koje je poteklo puno toga lijepoga i korisnoga. Naime, upravo oni su inicirali zaštitu varaždinskog zelja, potom su ga zaštitili na državnoj razini, a zatim na europskoj. Organizirali su cijeli niz smotri pa između ostalog i jednu od najpoznatijih manifestacija, ‘Zeljarijadu’. Da nije bilo “Zeljara”ne bi bilo svih tih akcija i manifestacija i ne bi se toliko čulo za zelje. Članovi zaista vrijedno rade, promoviraju svoj kraj i odazivaju se na sve naše pozive te ih je uvijek lijepo vidjeti u atriju ili ispred Županijske palače kako ponosno prezentiraju svoje proizvode-zaključio je župan obećavši daljnju pomoć u radu udruge.

530 OPG-ova

Načelnik Općine Vidovec Bruno Hranić istaknuo je kako je Vidovec centar poljoprivredne proizvodnje sjeverne Hrvatske, a ovaj zeljarski kraj prepoznatljiv je u Hrvatskoj, ali i diljem Europske unije.

– Kao načelnik ponosim se ovom udrugom u kojoj rade i djeluju vrijedni i marljivi ljudi. To su dokazali mnogobrojnim aktivnostima. Najbolji znak Vidovca, odnosno same udruge, je Varaždinsko zelje i taj dio me svugdje prati. Za “Zeljarijadu” svi znaju. Imamo preko 530 OPG-ova i to ostavlja dubok trag u poljoprivrednoj proizvodnji Republike Hrvatske. Općina Vidovec maksimalno pomaže OPG-ove bilo kroz uređenje poljoprivrednih puteva ili nekim drugim načinima, a siguran sam da će tako biti i dalje -rekao je načelnik Hranić.

U sklopu obilježavanja podijeljene su i prigodne zahvalnice ustanovama i institucijama koje pomažu udrugu, a posebna priznanja primili su i članovi udruge koji su osnivali ovu udrugu; Zlatko Zagorec, Nadica Cafuk i Zdravko Težak.

U ime nagrađenih obratio se prvi predsjednik udruge Zlatko Zagorec posebno istaknuvši entuzijazam, volju i želju da se napravi nešto korisno i vrijedno kako za poljoprivredne proizvođače tako i za cijeli varaždinski kraj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba