Broj 112 trenutno je jedini hitan broj u devet europskih država

ONI SU TU ZA NAS, A DANAS JE NJIHOV DAN: Obilježen Dan jedinstvenog europskog broja 112

Objavljeno: 12.02.2024. zagorjeinternational

Danas je u Krapini obilježen Dan jedinstvenog europskog broja 112. Taj broj za hitne službe u Hrvatskoj je uveden 11. veljače 2005. godine. Njegova osnovna zadaća je prijem svih hitnih poziva i na taj broj građani i stranci mogu dojaviti ugrožavanje ljudskih života, imovine ili okoliša, neovisno o teritorijalnoj i strukovnoj nadležnosti hitnih službi.

Broj 112 trenutno je jedini hitan broj u devet europskih država – Danskoj, Estoniji, Finskoj, Litvi, Malti, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj i Švedskoj. Izvan EU taj broj koristi 11 država u Europi i svijetu kao jedini hitan broj ili uz druge nacionalne hitne brojeve, a sredinom prošle godine u Hrvatskoj je uveden i sustav za rano upozoravanje i upravljanje krizama (SRUUK), koji porukama putem mobilnih telefona brzo i učinkovito obavještava građane o opasnostima koje prijete i mjerama koje je potrebno poduzeti za smanjenje ljudskih žrtava i materijalne štete.

Gotovo 36 milijuna poziva

Od uspostave broja 112 u Hrvatskoj je do sada zabilježeno nešto više od 35,8 milijuna poziva, dok ih je u prošloj godini zabilježeno nešto manje od dva milijuna. Najviše ih je vezano uz hitnu medicinsku pomoć, policiju i vatrogasne intervencije i to 266.000 medicinskih, 172.000 sigurnosnih, 38.000 složenih i 33.000 vatrogasnih.

Županijski centar 112 Krapina lani je zaprimio 28.526 poziva, što je u odnosu na 2022. gotovo za oko 4000 poziva više. Od svih zaprimljenih poziva 12.794 bilo je namjenskih, a 15.732 nenamjenskih poziva.

Krapinski gradonačelnik i saborski zastupnik Zoran Gregurović čestitao je svim djelatnicima Dan broja 112, a kako je rekao, trideset godina je i sam u sustavu civilne zaštite kao član DVD-a i deset godina kao gradonačelnik te se svakodnevno susreće sa sustavom civilne zaštite i žurnih službi.

– Kad se dogodi određena nesreća potreban je rad i koordiniranje više različitih civilnih službi i upravo je ovakav broj izuzetno bitan da se mogu alarmirati sve žurne službe. Kod prometnih nesreća, poplava, klizišta i potresa zahtijeva se rad više žurnih službi – rekao je gradonačelnik Gregurović.

Zamjenica krapinsko – zagorskog župana Jasna Petek istaknula je važnost postojanja Operativno-komunikacijskog centra kao što je 112.

– Mi u Krapinsko – zagorskoj županiji, s obzirom na to da smo duboko svjesni važnosti i značaja hitnih službi, u županijskom proračunu iz godine u godinu izdvajamo veća sredstva za žurne službe i nastojimo odgovoriti na što više potreba tih službi, kako bi njihovo djelovanje bilo još kvalitetnije i efikasnije za naše građanke i građane – kazala je zamjenica Petek.

Kako je rekao voditelj krapinske Službe civilne zaštite Miro Klasiček, prošla godina bila je vrlo dinamična što se tiče prvenstveno vremenskih nepogoda. U siječnju je bilo snježnih padalina koje su izazvale dosta problema. U svibnju su bile obilne padaline koje su uzrokovale otvaranje mnogih klizišta. Zbog svega toga u posjetu županiji bio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, koji je održao radnu sjednicu sa županom Kolarom i žurnim službama. Olujno nevrijeme dogodilo se kasnije i u srpnju i kolovozu i to sve je trajalo do listopada kad je tuča poharala dijelove Gornje i Donje Stubice i mjesto Kraljevec na Sutli.

– Od značajnijih događaja tu je požar u Eko-floru, gdje je preko Centra poslana dojava i alarmirane su sve žurne službe – rekao je Klasiček upozorivši građane da paze na svoje mobitele kojima puno puta slučajno upute poziv.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba