Legendarnog Ćiru ćemo zauvijek pamtiti

TRENER SVIH TRENERA: Prije godinu dana umro je Ćiro

Objavljeno: 08.02.2024. zagorjeinternational

Miroslav Ćiro Blažević preminuo je prije točno godinu dana, 8. veljače 2023., dan prije 88. rođendana. ‘Trener svih trenera’ rodio se 9. veljače 1935. u Travniku, kao šesto dijete u obitelji majke Kate i oca Mate. Nadimak Ćiro dobio je još kao dječačić.

Kad je došao u Dinamo, suigrači su ga prozvali Blaž, po prezimenu, a on je majci pisao da joj je travnički svetac Petar Barbarić uslišio molitve. No kad su ga na terenu prepoznali Travničani i počeli skandirati ‘Ćiro, Ćiro’, bilo je gotovo. Dječački nadimak se primio i pratio ga kroz cijeli život i karijeru, prenosi Index.

Bio je jako dobar skijaš, ali nogomet je bio jači

Pa iako mu je život obilježio nogomet, Blažević je u mladosti bio jako dobar skijaš. Tako je 1952. godine kao predstavnik juniorske selekcije Travnika osvojio prvo mjesto u skijaškom trčanju na deset kilometara. Dvije godine kasnije trebao je ići na skijaško prvenstvo u Mrkopalj, ali je prethodno svratio do Zagreba kako bi posjetio sestre, a tamo je naletio na bivšeg trenera iz Travnika, koji ga je pozvao da dođe u Dinamo. Blažević je prihvatio poziv, ostavio se skijanja, no prije dolaska u Dinamo morao je odslužiti vojsku.

Nakon što je izašao iz vojske, umjesto u Dinamo, otišao je u Rijeku, gdje je upoznao suprugu Zdenku i dobio kćer Barbaru, ali zbog problematičnog koljena karijera mu nije dugo potrajala. Nakon odlaska iz Rijeke, proveo je tri godine u Švicarskoj, da bi 1966., s 31 godinom okončao igračku karijeru.

Naslov prvaka s Dinamom 1982. i svjetska bronca 1998.

Prvi trenerski posao dobio je dvije godine poslije, također u Švicarskoj, u Veveyu, a 1976. je na dvije utakmice kao privremeni izbornik vodio švicarsku reprezentaciju. U Rijeku se vratio kao trener 1979., a godinu kasnije u Dinamo, gdje ga je titula 1982. uvela u legendu. Kasnije je s Hrvatskom 1998. godine u Francuskoj osvojio svjetsku broncu. Trenirao je i Hajduk, Osijek, Zagreb, reprezentaciju BiH…

Nekoliko mjeseci prije smrti dao je intervju za bivšeg nogometaša Marija Stanića i njegovu emisiju (Ne)uspjeh prvaka, koju emitira Arena Sport. Evo što je tada rekao o svjetskoj bronci.

– Morali smo biti prvaci. Umrijet ću nesretan jer nismo bili prvaci svijeta. Ta koncentracija talenta koju sam imao, sebe optužujem, morala je biti prvak svijeta! Jedan od drugog ste bili bolji. Nevjerojatno je što smo bili treći, pobijedili smo Nizozemce, koji su bili najbolja ekipa prvenstva, ‘Švabe’ smo zgazili 3-0… Ne mogu zanemariti i da je to bio veliki uspjeh. Bili smo mlada država, a reprezentacija je pokazala da Hrvatska više nije anonimna zemlja. Bili smo treći, ali po izboru UEFA-e imali smo prvog trenera i golgetera, imamo razloga biti zadovoljni, iako ćemo uvijek žaliti – zaključio je Ćiro.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba