Županijska uprava za ceste KZŽ lani utrošila više od 14 milijuna eura za izvanredno i redovno održavanje zagorskih cesta

Na području cijele županije potrebno je popraviti još samo 50-ak kilometara cesta. Spreman je i kredit od 4,5 milijuna eura

Objavljeno: 05.02.2024. zagorjeinternational

U Poduzetničkom centru u Krapini u ponedjeljak je održana konferencija za medije na temu rada Županijske uprave za ceste Krapinsko – zagorske županije u 2023. godini. 

Ravnatelj ŽUC-a Stjepan Sirovec otkrio je da se lani na radove potrošilo više od 14 milijuna eura.

Sedam klizišta, sedam propusta…

– Na temelju ostvarenih prihoda te Plana građenja i održavanja županijskih i lokalnih cesta, ugovoreni su i izvedeni radovi u vrijednosti od 14,6 milijuna eura. Od toga se najviše potrošilo na radove izvanrednog održavanja županijskih i lokalnih cesta te na redovito održavanje tih cesta. Saniralo se sedam klizišta u vrijednosti od 1,2 milijuna eura i rekonstruiralo sedam propusta i mostova u vrijednosti od 1,3 milijuna eura – rekao je Sirovec.

– Od ukupno provedenih aktivnosti kroz Fond solidarnosti Europske unije najviše se potrošilo na interventne sanacije kolnika, zatim na jednostavnu izravnu dodjelu te na sanacije klizišta, propusta i mostova, sve zajedno 10,1 milijun eura od čega je 9,7 milijuna eura bilo iz bespovratnih sredstava Fonda – dodao je ravnatelj.

– Što se tiče planova za 2024. godinu, planiraju se radovi i aktivnosti na održavanju i ulaganju u javne ceste u vrijednosti od 8 milijuna eura. To su radovi redovitog održavanja županijskih i lokalnih cesta, zatim radovi izvanrednog održavanja županijskih i lokalnih cesta i radovi dodatnog ulaganja – zaključio je Sirovec.

Župan Željko Kolar rekao je da se razina kvalitete prometnica digla na zavidan nivo.

– Sada kada podvučeno crtu, došli smo do zaključka da nam je ostalo 50-ak kilometara prometnica s kojima nismo zadovoljni i kada bi još to uspjeli sanirati, mogli bi reći da imamo za narednih tri do pet godina isključivo samo redovno održavanje naših cesta. To bi bio ogroman uspjeh s obzirom na činjenicu da gospodarimo s preko 650 kilometara cesta – rekao je župan.

Financiranje ŽUC-eva

Da bi se to ostvarilo, župan je istaknuo da se mora promijeniti financiranje ŽUC-eva.

– Glavni prihod ŽUC-a je prilikom registracije vozila gdje se jedan dio odvaja za ŽUC. Taj ‘porez’ je posljednji puta mijenjan davne 2003. Od Vlade smo nekoliko puta tražili povećanje tih sredstava, posebice posljednjih godina jer su cijene radova samo posljednjih nekoliko godina skočile u nebo. Sve je poskupjelo, samo taj porez nikako da se promijeni. Ako se to ne prihvati, mi smo uspjeli rezervirati kreditno zaduženje s niskom kamatom i razmišljat ćemo da nakon lokalnih izbora 2025. uđemo u još jedno zaduženje oko 4,5 milijuna eura, i da onda završimo taj investicijski ciklus, odnosno tih 50-ak kilometara s kojima nismo zadovoljni – poručio je Kolar. 

Inače, trenutno zaduženje iznosi 30 milijuna kuna, uzet je preko HBOR-a, dok je najjeftinija ponuda iznosila 34 milijuna kuna, dodao je Kolar. (mp, vh)

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba