Najmlađi je izrađivač u Međimurju

Stjepan Vlah (22) iz Turčišća prvu je Lafru napravio s 10 godina

Objavljeno: 27.01.2024. zagorjeinternational

22-godišnji Stjepan Vlah iz Turčišća izrađuje poznate fašničke maske Lafre, poluljudskog i poluživotinjskog oblika, a na glavi imaju rogove. Ovaj hvalevrijedan zanat krenuo je izučavati od svoje desete godine života. 

eMedjimurje

Iz eMedjimurja su Vlahove posjetili u njihovoj obiteljskoj kući u Turčišću gdje su ih proveli kroz radionu gdje nastaju ove zanimljive maske koje često viđamo u fašničkim povorkama. 

Branko Vlah, njegov otac predsjednik je Lafri, dok je Stjepan zaslužan za nastanak novih maski. Njegov mlađi brat Abel prvu je Lafru stavio na lice već s tri godine, a tko zna, možda će i on uskoro krenuti učiti izradu od svog starijeg brata. 

Mještani Turčišća njeguju bogatu tradiciju ručne izrade drvenih maski poznatih kao Lafre. Kada su nastale teško je točno reći, ali prema povijesnim izvorima mještani su ih počeli izrađivati i nositi početkom 20. stoljeća.

Ove jedinstvene maske izrađuju se od pažljivo biranog drveta, poput vrbe, topole i johe, dajući im poseban šarm i autentičnost.

Muške Lafre maske posebno su zanimljive, prikazujući pola ljudski, pola životinjski oblik, s dodatkom rogova na glavi koji im daju mističan izgled.

eMedjimurje

Nošene zajedno s tradicionalnim “napuhancima”, poput gaća i robača, ispunjenim slamom, ove maske postaju nositelji jedinstvene kulturne baštine. Zvonci oko pojasa dodaju dodatni element tradicije, koristeći svoj zvuk kako bi otjerali zle sile iz sela, čineći ovu praksu još autentičnijom.

Ženske Lafre maske nisu manje impresivne. One prikazuju snažan i prepoznatljiv lik žene, prenoseći našim sugrađankama jedinstvenu ulogu i snagu ženskog identiteta kroz vlastitu umjetničku formu.

Svaka pojedina Lafra je jedinstveno remek-djelo, čuvana kao neprocjenjivo nasljeđe Turčišća. Ove drvene maske ne samo da oduzimaju dah svojom estetikom, već su i svjedoci očuvanja i prenosa kulturne baštine, čineći Turčišće ponosnim čuvarom ovog vrijednog umjetničkog nasljeđa, a upravo Stjepan brine da ne padne u zaborav.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba