Nemali skok, čak 20 posto

DRSKO: U sezoni gripe porasle cijene limuna, naranče, mandarine i grejpa

Objavljeno: 27.01.2024. zagorjeinternational

Potrošnja agruma raste u sezoni prehlade, gripe i različitih viroza, a siječanj je u pravilu udarni mjesec za kupnju mandarina, naranči, limuna i grejpa, piše Danica.

Osjeti se to i na cijenama. Prema friškim podacima Ministarstva poljoprivrede, skok cijena na tjednoj razini na tržnicama ovog siječnja i nije bio baš mali.

Tako je prosječna cijena kilograma mandarina na hrvatskim tržnicama prošli tjedan iznosila 1,56 eura, što je dva posto više nego tjedan ranije i 13 posto više nego početkom siječnja lani.

Naranče su prošli tjedan stajale 2,46 eura i bile su skuplje za četiri posto u odnosu na pretprošli tjedan. Posebno bode u oči podatak da je prosječna cijena naranči na tržnicama u prosincu lani u odnosu na isti mjesec predlani bila viša za čak 54 posto.

Osjetno je skuplji i limun: na tržnicama je protekli tjedan stajao 2,85 eura, što je tri posto više nego tjedan ranije te 14 posto više nego lani u siječnju.

Kad je riječ o grejpu, cijena mu je danas 2,70 eura i skuplji je za jedan posto nego tjedan prije. U odnosu na lanjski siječanj, grejp je na tržnicama poskupio za 18 posto.

Za kilogram mandarina, naranči, limuna i grejpa, tako, prošli ste tjedan na hrvatskim tržnicama u prosjeku trebali ukupno izdvojiti 9,57 eura. To je oko 2,5 posto više nego pretprošli tjedan i čak 20 posto više nego početkom siječnja lani.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba