U SAD-u po prvi put provedena nova i neprovjerena metoda egzekucije dušikom

POSLJEDNJE RIJEČI UBOJICE: “Noćas je čovječanstvo napravilo korak unazad – volim vas sve”

Objavljeno: 26.01.2024. zagorjeinternational

Američka savezna država Alabama sinoć je novom i neprovjerenom metodom usmrtila Kennetha Smitha, koji je osuđen na smrt. Time je započela primjena potpuno nove metode pogubljenja, za koju su stručnjaci upozorili da bi mogla izazvati pretjeranu bol, piše Index.

Smith je jedan od dvojice muškaraca koji su 1989. osuđeni za ubojstvo supruge svećenika u Alabami, koja je pronađena izbodena i pretučena nasmrt. On također spada među rijetke ljude u Americi koji su dva puta prolazili kroz proces pogubljenja. Naime, prilikom pokušaja 2022. Smith je trebao biti pogubljen smrtonosnom injekcijom, no egzekutori nisu uspjeli pogoditi venu zbog njegovih silnih posjekotina na ruci.

Pogubljenje

Ovoga puta je pogubljenje bilo uspješno provedeno. Smith je preminuo u 20:25 po lokalnom vremenu, objavili su dužnosnici, a prenosi CNN. Na konferenciji za novinare održanoj nakon pogubljenja povjerenik Odjela za zatvorske ustanove Alabame John Hamm je kazao kako je stroj s dušikom radio oko 15 minuta.  

– Noćas je zbog Alabame čovječanstvo napravilo korak unazad. Odlazim s ljubavlju, mirom i svjetlom, hvala vam što me podržavate, volim vas sve – navode svjedoci događaja što je Smith kazao prije smrti.

Dodali su da se činio pri svijesti nekoliko minuta nakon početka pogubljenja, a da se dvije minute tresao i previjao. Zatim je počeo jako duboko disati, sve dok nije preminuo. Svjedoci navode da je pogubljenje trajalo oko 22 minute, a da je Smith ostao pri svijesti nekoliko minuta.

Neki medicinski stručnjaci osudili su pogubljenje dušikom, upozoravajući da bi moglo izazvati niz katastrofalnih ishoda, od nasilnih konvulzija do preživljavanja u vegetativnom stanju, navodi BBC.

Smithu su u postupku egzekucije na lice stavili nepropusnu maske preko koje je udisao čisti dušik.

Hamm je na konferenciji za novinare komentirao reakciju zatvorenika.  

– Tresao se na početku. Činilo se da zadržava dah. Bilo je i nekih nevoljnih pokreta i nešto agonalnog disanja, ali to je sve bilo očekivano – kazao je Hamm.  

Ubojstvo

Smith je jedan od dvojice muškaraca osuđenih za ubojstvo Elizabeth Sennett u ožujku 1988. Ubojstvo je naručio njen suprug svećenik, koji je bio u dugovima. Za to je muškarcima platio 1000 dolara. Napadači su pretukli 45-godišnjakinju alatom za kamin te izboli nožem u prsa i vrat, a njezina smrt je inscenirana tako da izgleda kao provala.

Njezin suprug Charles Sennett je namjeravao prikupiti novac od osiguranja, no počinio je samoubojstvo kada su detektivi počeli otkrivati o čemu se zapravo radi. Smithov “kolega po zločinu” John Forrest Parker pogubljen je 2010. Smith je na suđenju priznao da je bio prisutan kada je žrtva ubijena, ali je rekao da nije sudjelovao u napadu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba