Nema kruha bez motike

INFLUENCERI POD KONTROLOM: Od sad će morati poštovati pravila tradicionalnih medija

Objavljeno: 20.01.2024. zagorjeinternational

Talijanski influenceri i ostali kreatori sadržaja na društvenim mrežama uskoro bi mogli biti vezani istim pravilima kao i tradicionalni mediji kada objavljuju sadržaje na internetu. Aktivnosti influencera bit će pod nadzorom Talijanske agencije za komunikacije (AGCOM), javlja BBC.

Pravila će se u početku primjenjivati na influencere s više od milijun pratitelja.  

– Divlji zapad influencera je gotov – rekao je šef AGCOM-a Giacomo Lasorella, prenosi Index.

– Počinjemo s velikima, ali i drugi će se morati prilagoditi – rekao je za novine La Repubblica.

Istaknuti influenceri suočit će se s pozamašnim kaznama ako ne uspiju jasno označiti suradnju brendova ili otkriti svoje komercijalne interese. Predložene smjernice također imaju za cilj zaštititi djecu, s novim skupom propisa koji uključuju stroge kazne za influencere koji ne oglašavaju ispravno svoju suradnju s brendom i vlastite komercijalne interese, s kaznama do 250.000 eura.

AGCOM je u priopćenju rekao da će se njegove mjere odnositi na “komercijalnu komunikaciju i zaštitu temeljnih prava ljudi, maloljetnika i sportskih vrijednosti”. U slučaju plasmana proizvoda, “influenceri su dužni umetnuti upozorenje o reklamnoj prirodi sadržaja”, stoji u priopćenju.

Prošle su godine u drugim europskim zemljama uvedena stroža pravila za influencere.

U lipnju je Francuska donijela zakon prema kojem se influenceri mogu suočiti s kaznom zatvora ako se utvrdi da su prekršili nove propise o reklamiranju. Bilo je to prvi put da je posao influencera zakonski definiran u Europi.

U listopadu je Europska komisija najavila da će pojačati nadzor nad poslovnim praksama i aktivnostima influencera, navodeći da će kreatori digitalnog sadržaja morati “slijediti poštenu komercijalnu praksu, a njihovi pratitelji imaju pravo na transparentne i pouzdane informacije”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba