Javna ustanova ‘Zagorje zeleno’ ostvarila zavidne pomake na očuvanju prirode. Župan Kolar najavio važan projekt

“S Varaždinskom županijom radimo na definiranju obuhvata Parka prirode nakon čega slijedi geodetsko snimanje i mapiranje”

Objavljeno: 19.01.2024. zagorjeinternational

Hrvatsko zagorje u Republici Hrvatskoj često se naziva ‘zelenim’, pa nije slučajnost kako se županijska Javna ustanova za upravljanje zaštićenim dijelovima prirode zove baš ‘Zagorje zeleno’. U Radoboju su u petak predstavili rezultate rada prošle godine, a uz tu retrospektivnu na odrađene projekte i edukativne radionice koje su vrlo posječene, kako od strane školaraca, tako i od ostalih zaljubljenika u prirodu, predstavljen je i napredak na uspostavi Parka prirode.

Ravnateljica ustanove ‘Zagorje zeleno’ Dijana Hršak, na početku je istaknula važnost prirode i kroz prezentaciju najavila planove za ovu godinu.

– Odbacivanjem otpada u prirodu štetimo sebi samima. Svakako treba raditi na edukaciji ljudi i kažnjavati ih ako krše zakon. Što se tiče naših zakona, oni su dobri i treba ih primjenjivati. Mi prirodu trebamo puno više nego što ona treba nas, tako da svi zajedno moramo razmišljati o njoj jer bez prirode ne možemo živjeti. U protekloj smo godini smanjili rashode na 278.000 eura, što je velika razlika u odnosu na 2020., kada su rashodi bili veći od pola milijuna eura. Financijski plan prihoda i rashoda za ovu godinu iznosi 392.600 eura. Također, u 2024. godini ćemo održavati posjetiteljske infrastrukture u zaštićenim područjima, zatim realizirati košnju u zaštićenim područjima, kao i revitalizirati staništa. Provest ćemo i neposredni nadzor te biološki istražiti biljne i životinjske vrste – poručila je Hršak.

Župan Željko Kolar dodao je kako samo educirana populacija nastavlja paziti na prirodu, a tu je kao ključ naveo suradnju s brojnim društvima i udrugama s područja županije koji educiraju ljude, od onih najmlađih do starijih.  

– Kroz projekt ‘Ptiček’ koji radimo već 15 godina, pet sveučilišnih profesora predaje našim osnovnoškolcima i omogućuje im ulazak u tajne životinjskog i biljnog svijeta. Ovdje smo uspješno okupili sve generacije za proslavu 15. godišnjice te su se rado odazvali čak i ljudi iz inozemstva – poručio je župan Kolar te se dotaknuo glavne točke koja predstoji, a to je dakako park prirode:

–  Ono na čemu sada radimo je park prirode, iako sa Zavodom za zaštitu prirode i resornim ministarstvom smo na tom problemu već neko vrijeme. Također, s Varaždinskom županijom i njihovom ustanovom za zaštitu prirode definiramo obuhvat budućeg parka. Isto tako, imali smo sastanak s ministrom Damirom Habijanom te gradonačelnicima i načelnicima jedinica lokalnih samouprava s područja budućeg parka. Vjerujemo kako ćemo dobiti širu zonu obuhvata, a nakon toga slijedi geodetsko snimanje i mapiranje – kazao je župan Kolar dodavši kako su velike šanse da sjever Hrvatske konačno dobije park prirode s nacionalnim značajem.

Uz to, župan Kolar apostrofirao je kako je potrebno provesti edukaciju s ljudima koji će ostati unutar zaštićenog područja jer ono donosi novu mogućnost za financiranje kroz specifične natječaje svima koji imaju OPG ili se žele baviti turizmom.   

– Turistička infrastruktura unutar zaštićenog područja privlači ljude, edukativne staze daju dodatne informacije, a naravno sve zajedno pridonosi imidžu Zagorja kao turističke destinacije – zaključio je Željko Kolar.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba