Za mlade i stare, znatiželjne i kreativne, ljubitelje povijesti i one koji će to tek postati

RADOBOJSKA ENCIKLOPEDIJA: Muzej Radboa prava je riznica izuzetno zanimljive i bogate povijesti toga kraja   

Objavljeno: 17.01.2024. Vanja Hozmec

Muzej Radboa jedno je od mjesta koje čuva bogatu tradiciju i povijest radobojskog kraja. Posjetitelji tamo mogu vidjeti rudarske, geološke i arheološke eksponate te se upoznati s bogatom poviješću Radoboja. 

U stalnom postavu Muzeja Radboa nalazi se 705 eksponata. Uz to, veliki broj se nalazi u studijskoj zbirci u kojoj se nalaze predmeti prikupljeni zadnjih nekoliko godina putem arheoloških, geoloških te drugih terenskih istraživanja.  

Radobojski se kraj značajnije razvio nakon 1811. godine kada je pronađeno nalazište samorodnog sumpora. Rudarstvo je nastavljeno pronalaskom novog podzemnog bogatstva – ugljena – a usporedno s tim, otkriveni su vrijedni fosili i arheološki nalazi, pa je Radoboj ujedno postao i stjecište vrsnih znanstvenika. 

Nalazišta 

– Najbogatije je svjetsko nalazište fosilne flore, fosilnih kukaca, riba i školjka koja potvrđuju da je ovdje nekad bilo Panonsko more. U Radoboju je pronađena okamina lista vinove loze stara između 12 i 14 milijuna godina koja je ujedno najstarija okamina ovakve vrste u Europe. Nalazi fosilnih kukaca poput mrava, cvrčaka, skakavaca i cvjetnih osa u svijetu su vrlo rijetki, te je iz tog razloga i radobojska zbirka vrlo dragocjena. Ujedno je na području Radoboja otkriveno desetak arheoloških nalazišta iz različitih razdoblja ljudske prošlosti, a četiri su smještena na prostoru Strahinjčice i njenom južnom prigorju – Crkvišu, Hajdinem zernu, Platu i Podstenju – govori nam ravnateljica Muzeja Ivana Hazulin Pospiš. 

Dugu povijest naseljavanja ovih prostora mogu potvrditi mnogi arheološki nalazi s različitih lokacija. Od 2013. godine u Radoboju se provode moderna arheološka istraživanja, poput arheoloških terenskih pregleda i iskopavanja, kojima je prikupljena većina predmeta izloženih u stalnom postavu Muzeja Radboa. 

– Na taj su način sakupljena sva znanja i vještine koja čine temelj za buduće generacije i svjedoče bogatom povijesnom identitetu koji je predstavljen u geološkoj, rudarskoj i arheološkoj zbirki, a koja je sačinjena od vrijednih prirodnih, povijesnih i kulturnih eksponata ovog područja. Koncept Muzeja sačinjen je kronološkim redoslijedom koji počinje uvodnim filmom o pradavnom životinjskom i ribljem svijetu Panonskog mora stvarajući pritom dojam da su i gledatelji dio te vodene priče. Putem multimedije, infokioska, tableta i LCD zaslona osjetljivih na dodir, prelazi se preko muzejskih zbirki koje su ujedno popraćene audio i video efektima i osvjetljenjem. U muzeju se nalazi i niz drugih inovacija, tableta koji reprezentiraju 2D i 3D markere putem kojih se posjetiteljima dočarava proširena stvarnost, a LCD TV zasloni imaju funkciju prikaza fosilnih nalaza i artefakata putem okretanja za 360 stupnjeva. Sadržaj vezan uz zvuk dostupan je i putem dvokanalnih audio slušalica pomoću kojih posjetitelj čuje intervjue dvojice živućih rudara i rudarske pjesme. Tonski zapis vezan je uz onaj slikovni putem kojeg možete rudare i vidjeti. Na kraju obilaska na zaslonu osjetljivom na dodir možete odgovoriti na dvadeset pitanja i provjeriti znanje o muzejskom postavu – opisuje ravnateljica.

Nagrade 

Kvalitetu i posebnost Muzeja Radboa potvrđuju i brojne nagrade. Muzej je 2018. godine nominiran za ‘Živa Award 2018.’, nagradu za najbolji Slavenski muzej, a prošle godine Muzeju Radboa i Akademiji likovnih umjetnosti u Zagrebu dodijeljena je godišnja nagrada Društva povjesničara umjetnosti Hrvatske za zaštitu kulturne baštine u 2022. Društvo povjesničara umjetnosti Hrvatske u kategoriji zaštite kulturne baštine dodijelilo je godišnju nagradu Odsjeku za konzerviranje i restauriranje umjetnina Akademije likovnih umjetnosti u Zagrebu i Muzeju Radboa za izložbeni i znanstveno-popularizacijski projekt ‘SOS za svece – Sveci s bregov istraživački i konzervatorsko-restauratorski radovi na preostalom drvenom inventaru kapele sv. Jakoba na Gorjanima Sutinskim u Radoboju’. Radilo se o dugogodišnjem projektu i opsežnim istraživanjima koja su se provodila nad inventarom kapele sv. Jakoba u Gorjanima Sutinskim, a u listopadu 2022. godine u sklopu Dana općine Radoboj, održan je dvodnevni stručno-znanstveni skup koji je prikazao sintezu rezultata povijesno-umjetničkih i konzervatorsko-restauratorskih istraživanja sačuvanog baroknog inventara nekoć raskošno opremljene kapele sv. Jakoba na Gorjanima Sutinskim. Ujedno su obuhvaćena i nova saznanja s područja arheologije, povijesti, povijesti književnosti, etnologije i održivog razvoja, proizašla iz rada više okupljenih znanstvenika i stručnjaka kojima je zajednička poveznica bila upravo Očura i Radoboj. U ovom vrlo zanimljivom i neuobičajenom prostoru kapele sv. Jakoba organizirana je bila i izložba koja je predstavila 13 drvenih skulptura, dvije štafelajne slike i pojedine dijelove oltarne arhitekture, posljednje materijalne tragove nekoć raskošne barokne opreme te iznimne sakralne građevine.

Također, Muzej Radboa dobitnik je i nagrade ‘Simply the Best’ za 2020. godinu, nagrade za kvalitetu, inovativnost i kreativnost u turizmu utemeljene 2009. godine koju zajednički dodjeljuju UHPA – krovna udruga hrvatskih putničkih agencija i specijalizirani turistički magazin ‘Way to Croatia’. 

– Ova vrijedna nagrada valorizira uspješnost rada Muzeja Radboa, promovira bogatu radobojsku baštinu, te predstavlja daljnji motiv za ulaganja u razvoj Muzeja, muzejskih zbirki te kulturnog i kreativnog sadržaja – ističe ravnateljica. 

Radionice 

Uz zanimljiv stalni postav kroz kojeg posjetitelji mogu doista puno naučiti, Muzej organizira i brojne zanimljive radionice za djecu i mlade. 

– Tu je radionica ‘Potraga za rudnim bogatstvom Radoboja’ kroz koju djeca i mladi upoznaju stalni postav Muzeja, geologiju Radoboja, a mogu se okušati i u izradi geološkog stupa. Također, analiziraju stijene pomoću mikroskopa, te u Muzeju traže skriveno rudno blago. Zatim imamo geološku radionicu ‘Kamen-škare-papir’ gdje djeca, osim što upoznaju stalni postav Muzeja, uče o zagonetnim imenima stijena te analiziraju fosile, stijene i minerale koji čine muzejski postav. Kroz radionicu ‘Svjetlo u tunelu’ im se pričaju priče i legende o rudarima i rudarskim svjetlima, a polaznici kasnije i sami izrađuju rudarske lampice – nabraja ravnateljica.

Tu su još i radionice ‘Život prapovijesnih ljudi na prostoru Radoboja’ gdje se polaznicima demonstrira izrada prapovijesnih alatki, a potom se u izradi i sami okušaju. Zatim je tu radionica ‘Arheološke puzzle’ kroz koju se demonstrira rad i alati arheologa, a ujedno se polaznike upoznaje s tehnikom izrade prapovijesnog keramičkog posuđa. Također, upoznaje ih se i s procesom iskapanja i rekonstrukcije arheoloških predmeta, a slažu se i puzzle te se izrađuju predmeti od gline na prapovijesni način. 

– Imamo i ‘Radionicu izrade mozaika od raznobojnih mozaik kamenčića’ gdje se polaznike upoznaje s muzejskim postavom uz poseban osvrt na rimski period, upoznaje ih se i s izradom mozaika, a kasnije i sami izrađuju mozaik po uzoru na rimske. Isto tako, imamo i ‘Radionicu izrade fosila’ koji se izrađuju od gipsanih odljeva fosila školjki i koji se potom oboje i na njih se stavljaju magneti – kaže Hazulin Pospiš.  

Sve radionice traju oko 45 minuta do sat vremena, a cijena radionice iznosi 12 eura (za djecu je u cijenu uključen besplatni ulaz u Muzej i besplatno stručno vodstvo). Grupe veće od 25 osoba ostvaruju pravo na popust i cijenu od 10 eura.

Dođite svi

Uz Muzej, posjetitelji također mogu vidjeti i Interpretacijski centar Hižu vinove loze. 

– Interpretacijski centar Hiža vinove loze prezentira kulturno-povijesne i geografske značajke općine temeljene na pronalasku najstarije okamine vinove loze u Europi, a pronađene upravo u Radoboju. Nalazi se u samoj blizini Muzeja, a posjetitelji mogu sudjelovati u doživljaju virtualne stvarnosti putem VR naočala. Usto, u Hiži vinove loze očekuje ih mnoštvo interaktivnih sadržaja na kojima se mogu vidjeti prostori starih civilizacija koje su bile poznate po bogatoj vinskoj kulturi kao i uprizorena interaktivna legenda o Čehu, Lehu i Mehu – otkriva ravnateljica Hazulin Pospiš. 

– Pozivam sve posjetitelje da dođu u Muzej Radboa, saznaju zanimljive informacije o povijesti rudarstva, geologiji i arheologiji u Radoboju. Muzejski postav svakako je interesantan svim dobnim skupinama i specijaliziranim, stručnim grupama posjetitelja koje zanima industrijska povijesti, bogati arheološki nalazi i prekrasno očuvani fosili koji se samo mogu ovdje vidjeti – poziva ravnateljica.

Radno vrijeme Muzeja Radboa je od utorka do subote od 9 do 17 sati, a posljednji ulaz je u 16 sati. Muzej je otvoren uz prethodnu najavu ponedjeljkom i nedjeljom. 

Cijena ulaznice za djecu, studente i umirovljenike je 5 eura,  a grupe veće od 25 osoba (maksimalno 35) ostvaruju pravo na popust i cijenu od 4 eura. Cijena ulaznice za odrasle je 7 eura, a grupe veće od 25 osoba (maksimalno 35) ostvaruju pravo na popust i cijenu od 6 eura. Cijena stručnog vodstva iznosi 20 eura na hrvatskom, odnosno 30 eura na engleskom jeziku. Također, djeca do 7 godina imaju besplatan ulaz (za individualne posjete i uz članove obitelji). 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba