ČESTITKE RODITELJIMA! Ponosne mame su Valentina Smetiško iz Petrove Gore i Martina Sever iz Škarićeva

PRAVI MALI MUŽI! Prvi Zagorec rođen u ovoj godini je maleni Rafael. Ubrzo je za njim došao i Luka

Objavljeno: 01.01.2024. AB

Maleni Rafael prva je beba rođena ove godine u Općoj bolnici Zabok. Dječaka teškog 3410 grama i dugačkog 50 centimetara u 3.48 sati rodila je mama Valentina Smetiško iz Petrove Gore u općini Lobor. To joj je drugo dijete.

– Sve je prošlo u najboljem redu, uvjeti su ovdje odlični i zahvaljujem osoblju OB Zabok – kazala je Valentina Smetiško, kojoj je ovo drugi porod i oba je obavila u OB Zabok i bolnici hrvatskih veterana.

Malo više od pet sati kasnije, u 9.10 sati, svoje treće dijete rodila je Martina Sever iz Škarićeva kod Krapine. Također je rodila dječaka, teškog 3070 grama i dugačkog 49 centimetara, a nazvala ga je Luka.

Tim je povodom Odjel ginekologije i porodništva u Općoj bolnici Zabok posjetio krapinsko – zagorski župan Željko Kolar te ih i prigodno darivao. 

– 2023. godine rođeno je 408 dječaka i 388 djevojčica, što je nije uobičajeno, uvijek se rađa više djevojčica, no dečki su se i ove godine opet požurili, oni su otvorili 2024. godinu. Ono što je nama izuzetno bitno, i što je dokaz kvalitete naše bolnice i ginekološkog odjela, da se mnoge majke van područja Krapinsko – zagorske županije odluče poroditi u našem rodilištu, a imamo i informaciju da mnoge strane radnice koje su ovdje našle mjesto pod suncem, isto tako rađaju u našoj bolnici. To je zapravo samo jedna poruka da bez demografske obnove, bez mladih novih ljudi nema razvoja, uzalud nam sva infrastruktura, ako nas jednostavno neće biti – poručio je Kolar.

FOTO: Zip.com.hr

Voditelj Odjela ginekologije i porodništva Zabok i bolnice hrvatskih veterana, dr. Rajko Fureš, kazao je kako je 2023. godina završila sa 787 poroda, te se nada da će ova, 2024. godina biti bolja, uz želju za što više novorođenih upravo u OB Zabok i bolnici hrvatskih veterana.

Dodao je da postoji trend dolazaka rodilja i iz drugih županija.

– Nadamo se da će to biti i dalje, pogotovo zbog naših nastojanja da podignemo nivo kvalitete rada s pridržavanjem i aktivnim uključivanjem u projekt “Rodilište prijatelj djece”, ali i sa što skorijom implementacijom i dostizanjem titule “Rodilište prijatelj majki i djece”. Među prvim smo rodilištima u RH koje je uvelo obezboljavanje poroda plinskom analgezijom, a u godini iza nas smo inaugurirali epiduralnu analgeziju u naše obezboljavanje poroda, i na taj način podigli još više kvalitetu rada i pružili našim rodiljama još veću uslugu u nivou dostizanja kvalitete. To je u konačnici svima nama cilj, kako bi naše rodilje bile što zadovoljnije- istaknuo je Fureš, otkrivši kako je u 2023. u OB zabok porođeno i 11 stranih državljanki.

Ravnatelj Tihomir Vančina pak je dodao da se konstantno trude da se u bolnici osiguraju vrhunski uvjeti.

– Imamo vrhunske liječnike, vrhunske sestre, primalje i prije svega zahvaljujem osoblju na tome što držimo jednu veliku razinu – kazao je Vančina, uz želju da 2024. godina bude uspješnija po broju poroda.

Nakon obilaska rodilja upravo su ravnatelj Opće bolnice Zabok i bolnice hrvatskih veterana Tihomir Vančina i voditelj Odjela ginekologije i porodništva Rajko Fureš najavili da će Županija u 2024. godini rodilištu nabaviti još jedan vrijedan set medicinske opreme – ultrazvučni uređaj za rađaonicu za hitna stanja, najsuvremeniji rađaonski stol, dva kreveta za nove sobe babinjača i najsuvremeniji set za edukaciju liječnika za laparoskopske i histeroskopske operacije.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba