Jeste li prestali preračunavati eure u kune?

Sezona sniženja je pred nama, ali i kraj prikaza cijena u kunama

Objavljeno: 27.12.2023. zagorjeinternational

Uskoro kreće još jedna zimska sezona sniženja u trgovinama. Reporterka Dnevnika Nove TV Anja Perković istražila je na što sve potrošači trebaju paziti te koja su njihova prava u sezoni sniženja tijekom koje nas očekuje i ukidanje dvojnog iskazivanja cijena.

Od sutra počinje zimsko sezonsko sniženje! Do kraja veljače popusti će trajati i u trgovinama i u online prodaji. Obično sniženja kreću postupno, u dvije do tri faze. U kupovini treba biti i oprezan. Potrošačima se savjetuje da obrate pozornost odakle naručuju proizvode te na ispravno istaknute cijene.

Sniženja su strogo propisana Zakonom. Posebnosti je ovog zimskog sniženja da će započeti dvojnim iskazivanjem cijena, u kunama i eurima, a od prvog siječnja prijeći će na iskazivanje u jednoj valuti, eurima.

Trgovine i trgovački lanci u srijedu otvaraju svoja vrata nakon blagdana, dok je online prodaja uvijek otvorena. Tradicionalno će potrošače na početku sezonskog sniženja dočekati maleni popusti, tek u drugom ili trećem krugu sniženja mogu očekivati priliku za dobar ulov. No, uz sve to treba dobro pogledati i što se nalazi na cijenama.

– Od 1. siječnja dvojno iskazivanje više nije obavezno, a sniženje traje do kraja veljače. Neki će trgovci vjerojatno i zadržati, a neki će maknuti dvojnu cijenu. Potrošači trebaju biti oprezni s obzirom na to da su iznosi u eurima navedeni manjim brojkama, činit će im se prihvatljivo, a zapravo nije – upozorila je Ana Knežević iz Hrvatske udruge za zaštitu potrošača u razgovoru s Anjom Perković, reporterkom Dnevnika Nove TV.

Naglasila je i da mora biti istaknuta i najniža cijena u posljednjih 30 dana zbog lakše usporedbe te da valja kod svakog trgovca provjeriti može li se proizvod vratiti ili zamijeniti.

– Trgovac nema obvezu zamijeniti ispravnu robu – podsjetila je.

Knežević smatra da se građani nisu naviknuli na novu valutu. Istaknula je da Udruga za zaštitu potrošača na svojoj stranici ima anketu o produljenju korištenja dvojnog iskazivanja cijena te da je zahtjev o tome proslijeđen i Ministarstvu financija.  

– Cijelu godinu imali smo inflaciju i rast cijena. Osim onih ograničenih, sve druge cijene su rasle. Ljudi se jednostavno nisu navikli i očekujemo da će biti puno problema – rekla je te dodala da im se građani često i obraćaju s problemima vezanim uz euro.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba