Izbora nema, ionako se predugo čekalo

MUKE PO SUHOM MESU: Proljetne temperature u prosincu stvaraju velike probleme za kolinja

Objavljeno: 27.12.2023. zagorjeinternational

Visoke temperature za ovo doba godine velik su problem za svinjokolju i obradu mesa, posebno za njegovo sušenje, prenosi Index.

Stjepan Filić prije nekoliko dana stavio je na sušenje više od 150 kilograma mesnih prerađevina. No proljetne temperature u prosincu predstavljaju mu problem.

– Ne daj Bože da se još i muhe pojave. Još je u pušnici, ali sad treba ići van na zrak, a zraka jednostavno nema nigdje. To treba postaviti u šupu na neki propuh, a propuha nema nigdje. Dosta je vlage u zraku i bojim se da će početi pljesniviti izvana – kazao je Stjepan Filić iz Ilače za HRT.

Strahuje da će mu se pokvariti i meso u salamuri.

– Slanina mora stajati, recimo, makar dva tjedna, šunka treba stajati makar pet tjedana, a bojim se da će se pokvariti. Sutra ću plastične boce s ledom ubacivati ne bih li to malo rashladio – rekao je Stjepan.

Za sve mesne prerađevine idealna temperatura bila bi ispod pet Celzijevih stupnjeva. Svi oni koji su, nakon dugog čekanja, ovih dana planirali svinjokolju mogli bi se naći u problemu – za klanje i obradu mesa temperature su itekako visoke.

– Najidealnije bi bilo da budu minusi preko dana, po noći pogotovo, ali naučili smo, kroz zadnjih par godina se dešavalo i da ovakve godine budu. Bez obzira na to, mi ćemo to odraditi kroz dan-dva i pripremiti za cijelu godinu ono što nam treba – rekao je Stjepan.

Jer, kažu, izbora nemaju – na svinjokolju su ionako predugo čekali.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba