I dalje su prioritet mještani, kažu iz Grada

Novi Marof usvojio proračun težak preko 16,5 milijuna eura

Objavljeno: 20.12.2023. zagorjeinternational

Većinom glasova vijećnika Gradskog vijeća Novog Marofa prihvaćen je proračun za 2024. u iznosu od 16.722.500 eura. Proračun predviđa realizaciju kapitalnih projekata, daljnji razvoj Novog Marofa, a i dalje su prioritet mještani, prije svega oni najmlađi, mlade obitelji, umirovljenici, odnosno zadržavanje, ali i daljnje unaprjeđenje njihovog standarda.

Gradonačelnik: Sredstva su pažljivo raspoređena

Govoreći o proračunu, gradonačelnik Siniša Jenkač naglasio je da sadrži brojne kapitalne projekte.

– Proračun je snažan što se tiče rashodovne strane, a očekujem da će prihodovna strana to pratiti. Središnja vlast uvijek je bila naš partner u velikim projektima i prema najavama tako će biti i iduće godine – rekao je Jenkač.

Sredstva u proračunu koristit će se dobrim dijelom i za programe građenja komunalne infrastrukture, kao što je sanacija, uređenje i modernizaciju nerazvrstanih cesta, javnih prometnih površina, javnih zelenih površina, javne rasvjete i parkirališta te groblja, za što je osigurano 4,8 milijuna eura. Za održavanje komunalne infrastrukture u proračunu je osigurano 968 tisuća eura.

Također, sredstva za programe javnih potreba u sportu iznose 190 tisuća eura, dok je za programe javnih potreba u kulturi planirano 619 tisuća eura.

– Proračun za 2024. godinu odražava našu predanost razvoju Grada Novog Marofa. Sredstva su pažljivo raspoređena kako bismo podržali sve ono što čini naš grad boljim mjestom za život – rekao je gradonačelnik Jenkač.

Dodijeljena su javna priznanja

Prije donošenja proračuna za 2024. godinu, donesene su izmjene i dopune proračuna za 2023. i projekcije za 2024. i 2025. godinu. S obzirom na to da do kraja ove godine neće doći do realizacije određenih investicija koje se prenose u iduću godinu, pristupilo se izradi izmjena i dopuna proračuna za 2023., a prema novom rebalansu proračuna rashodi i izdaci iznose 13.063.489 eura. Pojašnjavajući izmjene, gradonačelnik je posebno naglasio izdvajanje za predškolski odgoj koje je povećano za 223 tisuće eura.

– To nisu mala sredstva, a već smo u idućem proračunu povećali sredstva na 1,9 milijuna eura. Značajno povećanje je i kod održavanja komunalne infrastrukture gdje smo sada na godišnjoj razini od 1,1 milijun eura. Rebalansom je ovogodišnji proračun sveden u realne okvire – zaključio je Jenkač.

Gradsko vijeće donijelo je odluku o dodjeli javnih priznanja Grada Novog Marofa. Plaketa Novog Marofa na samoj je sjednici dodijeljena Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Novi Marof za sto godina djelovanja i humanog rada, dok je posthumno Vinku Pošti dodijeljena plaketa za predanu nesebičnu suradnju s Novim Marofom i razvoj vatrogastva.

Zahvalnica Novog Marofa posthumno je dodijeljena Dinku Kusiću za dugogodišnji rad u Nogometnom klubu “Novi Marof” i razvoj nogometa u Novom Marofu, Ivanu Franjiću za doprinos razvoju sporta, Karlu Štorgi za ostvarene rezultate na kulinarskim natjecanjima u Hrvatskoj i svijetu te Dominiku Meštriću, vlasniku ugostiteljskog obrta “Lovac”, za izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba