Cijena ostaje ista

FOTO: Ovo je nova vozačka

Objavljeno: 20.12.2023. zagorjeinternational

Od 18. prosinca Ministarstvo unutarnjih poslova i AKD (Agencija za komercijalnu djelatnost) započeli su s izdavanjem novog dokumenta elektroničke vozačke dozvole Gen2.

Deset godina od izdanja prve elektroničke vozačke dozvole s beskontaktnim čipom građani Hrvatske ponovno imaju moderan dokument. Grafički elementi zaštite osuvremenjeni su i dodatno osnaženi novim, modernim DOVID elementom čime je značajno umanjena mogućnost krivotvorenja.

“Dokument je podvrgnut zahtjevnim testiranjima”

No, najveće promjene nastale su na hardverskoj komponenti, beskontaktnom čipu, koji ima najnoviji operativni sustav i kriptografski mehanizam, certificiran prema najvišim standardima sigurnosti.

– Promjena čipa uvjetovala je nadogradnju cjelokupnog ICT sustava, a dokument je podvrgnut zahtjevnim testiranjima u međunarodnim akreditiranim laboratorijima koji su potvrdili sigurnost i interoperabilnost nove vozačke dozvole – rekao je Jure Sertić, glavni direktor AKD-a te istaknuo kako Hrvatska zauzima visoko mjesto kada je riječ o kvaliteti izrade i isporuke dokumenata.

Cijena vozačke ostaje ista

– Vozačka dozvola Republike Hrvatske je visokotehnološki proizvod, elektronički čitljiv u svim državama članicama EU, a svojom tehnologijom će moći odgovoriti na sigurnosne izazove u narednim godinama – izjavio je potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Cijena vozačke dozvole ostaje nepromijenjena, a građani je mogu zatražiti elektronički koristeći elektroničku ili digitalnu osobnu iskaznicu ili fizički u svim policijskim upravama i postajama koje obavljaju upravne poslove.

Podsjetimo, 1. srpnja 2013. Hrvatska je kao jedna od prvih država članica EU započela s izdavanjem elektroničke vozačke dozvole, dokumenta s beskontaktnim čipom, potpuno usklađenog s relevantnim međunarodnim normama. Uz softverske komponente na čipu, razvijen je i uspostavljen kompleksan ICT sustav koji se sastoji od sustava prikupljanja, provjere i dostavljanja podataka za personalizaciju, te sustava za personalizaciju, praćenje proizvodnje i završnu kontrolu. Čip sadrži sve osobne podatke vozača, kao i sve ostale podatke ispisane na dokumentu.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba