Predloženo je uvođenje obveznih zdravstvenih pregleda i prilikom produljenja

Moguće su velike promjene vezane uz vozačke dozvole, evo što kaže EU

Objavljeno: 14.12.2023. zagorjeinternational

Iduće godine moglo bi se promijeniti mnogo toga vezanog uz vozačke dozvole prihvati li Europski parlament nova pravila Europske unije u svrhu poboljšanja sigurnosti na cestama i prihvaćanja digitalne tranzicije. Ono najvažnije što bi se trebalo promijeniti je trajanje valjanosti vozačke dozvole i uvođenje obveznog zdravstvenog pregleda za sve, prenosi Jutarnji list.

Ovo su predložena pravila

Zastupnici Europskog parlamenta u Odboru za promet i turizam usvojili su prošli tjedan svoje stajalište o reviziji pravila EU o vozačkim dozvolama vrlo tijesno s 22 glasa za, 21 protiv i dva suzdržana. Zastupnici se slažu da bi vozačke dozvole trebale vrijediti najmanje 15 godina za motocikle, automobile i traktore te pet godina za kamione i autobuse, uz neke iznimke. Također su predložili uvođenje obveznih zdravstvenih pregleda prilikom izdavanja i produljenja vozačke dozvole.

Prema predloženim pravilima, neiskusni vozači morali bi proći probni rok od najmanje dvije godine tijekom kojeg bi postojala određena ograničenja, poput strožih kazni i maksimalne dozvoljene količine alkohola do 0.2 promila u krvi. Kako bi ublažili problem s nedostatkom profesionalnih vozača, zastupnici Europskog parlamenta suglasni su da se 18-godišnjacima omogući dobivanje dozvole za vožnju kamiona ili autobusa s do 16 putnika, pod uvjetom da posjeduju potvrdu o stručnoj osposobljenosti. Ako to ne učine, dobna granica se podiže na 21. Osim toga, 17-godišnjaci bi također mogli imati pravo na vozačku dozvolu za kamione ako ih prati iskusni vozač.

Stižu digitalne vozačke dozvole?

Zastupnici Europskog parlamenta podržavaju i prijedlog prilagodbe obuke i testiranja vozača kako bi se vozači bolje pripremili za stvarne situacije u vožnji i kako bi se razvila njihova svijest o riziku, posebno za ranjive kategorije kao što su pješaci, biciklisti i korisnici e-romobila i e-bicikala. Sigurna upotreba telefona tijekom vožnje, vožnja po snijegu i skliskim uvjetima, rizici od mrtvog kuta i sustavi za pomoć vozaču također bi trebali biti dio vozačkih ispita, piše Jutarnji list.

Kako bi podržali jedinstveno tržište, zastupnici Europskog parlamenta zalažu se za davanje mogućnosti vozačima da dobiju digitalnu vozačku dozvolu, dostupnu na mobilnom telefonu i koja bi bila u potpunosti ekvivalentna fizičkoj vozačkoj dozvoli.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba