Evo i koje su najbolje i najslabije plaćene djelatnosti

Prema podacima o stvarnim plaćama u Hrvatskoj, pola radnika zarađuje manje od 1000 eura mjesečno 

Objavljeno: 11.12.2023. zagorjeinternational

Plaće u Hrvatskoj stabilno rastu. Također, rastu brže od cijena prošle godine, pa su stoga realno padale. Prosječna neto plaća za rujan ove godine je iznosila 1156 eura, što je nominalno više za 14,2 posto, a realno za sedam posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, piše Index.hr.

Ipak, velika je razlika između plaća po različitim djelatnostima, a razlike ima i među županijama. Isto tako, većina ljudi ima manju plaću od realne jer jako velike plaće više djeluju na prosjek, pa je zbog toga bolje govoriti o medijalnoj plaći koja je u rujnu iznosila 998 eura neto. Točnije, svaki drugi zaposleni mjesečno zaradi do tog iznosa.

Detaljniji podaci pokazuju da svaki četvrti radnik u Hrvatskoj zarađuje 755 eura i manje mjesečno, a četvrtina radnika zarađuje od 755 eura do 998 eura neto. Prema tome, pola Hrvatske mjesečno neto zarađuje manje od 1000 eura. 

U trećem kvartilu su radnici koji mjesečno zarađuju od 998 eura do 1337 eura neto, dok posljednja četvrtina ima plaću veću od tog iznosa, odnosno, veću od 1337 eura. 

Što se tiče djelatnosti, najveća prosječna plaća u rujnu ove godine je bila u djelatnosti “Informacije i komunikacije”, 1566 eura neto, dok je najmanja bila u djelatnosti u djelatnosti “Administrativne i pomoćne uslužne djelatnosti”, 910 eura. 

Među najbolje plaćenim djelatnostima su još i “Financijske djelatnosti i djelatnosti osiguranja” (1464 eura), “Djelatnosti zdravstvene zaštite i socijalne skrbi” (1443 eura) te”Javna uprava i obrana; obvezno socijalno osiguranje” (1392 eura).

Među najslabije plaćenim djelatnostima su “Ostale uslužne djelatnosti” (955 eura), “Građevinarstvo” (959 eura) i “Djelatnosti pružanja smještaja te pripreme i usluživanja hrane” (964 eura).

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba