Epidemiologinja Gordana Popijač Cesar: “U našoj županiji je situacija puno povoljnija”

HRIPAVAC: Mali broj oboljelih u Krapinsko – zagorskog županiji

Objavljeno: 10.12.2023. zagorjeinternational

Iako su mnogi epidemiolozi smatrali da je hripavac iskorijenjena bolest, ona se počela širiti Hrvatskom. U zemlji je 2250 oboljelih osoba, najviše u Gradu Zagrebu i Splitsko-dalmatinskoj županiji. Najveći je to porast epidemije hripavca kakav nije zabilježen već 30 godina. 

Epidemiologinja iz Zavoda za javno zdravstvo Krapinsko-zagorske županije Gordana Popijač Cesar, u razgovoru za Radio Stubicu, u emisiji o zdravlju, rekla je kako je u Krapinskog – zagorskog županiji manje oboljelih u odnosu na neke regije Hrvatske, donosi Radio Stubica.

– U našoj županiji je situacija puno povoljnija. Imamo mali broj oboljelih i to zahvaljujući dobro procijepljenosti djece, od 95 posto. Hripavac je vrlo zarazna akutna bolest koja se prenosi kapljičnim putem, a najviše obolijevaju djeca u osnovnim školama, srednjoškolci i studenti, dok su odrasli u manjem riziku. Prepoznatljivost hripavca je u specifičnom hriptavom, ponekad i piskutavom kašlju, dok su ostali simptomi slični prehladi. Hripavac se liječi se antibioticima, a najbolji ‘lijek’ za hripavac je zapravo prevencija i to cijepljenjem – rekla je epidemiologinja Gordana Popijač Cesar.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba