U sklopu konferencije Dana regionalnog razvoja i fondova Europske unije u Šibeniku

POTPISAN SPORAZUM: Urbanom području Čakovec na raspolaganju 18 milijuna eura! 

Objavljeno: 09.12.2023. zagorjeinternational

U četvrtak navečer, u Šibeniku su, u sklopu konferencije Dana regionalnog razvoja i fondova Europske unije, potpisana 22 sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. do 2027. godine. Ovaj mehanizam omogućuje financiranje specifičnih  projekata za 22 urbana područja u Hrvatskoj, među kojima je i čakovečko. 

18 milijuna eura

Sporazum je u ime Urbanog područja Čakovec potpisala gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini, a za naše područje ‘težak’ je 18 milijuna eura. U ime Vlade RH sporazum je potpisao ministar regionalnog razvoja i fondova Europske unije Šime Erlić, a sporazume je uručio zajedno s predsjednikom Vlade Republike Hrvatske Andrejem Plenkovićem.

Potpisivanju Sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja u okviru Integriranog teritorijalnog programa 2021. do 2027. godine za Urbano područje Čakovec, nazočili su i župan Međimurske županije Matija Posavec te načelnik Općine Nedelišće Nikola Novak, kao jedan od predstavnika jedinica lokalne samouprave koje zajedno s Gradom Čakovcem čine Urbano područje. Inače, kroz savjetovanje i podrške u programiranju svoj doprinos dala je i Javna ustanova za razvoj Međimurske županije ‘REDEA’, čiji su predstavnici predvođeni ravnateljicom Sandrom Polanec Marinović, također bili na svečanosti potpisivanja.

Integrirana teritorijalna ulaganja, odnosno ITU mehanizam, namijenjen je većim i gradovima središtima županija za financiranje projekata usmjerenih urbanom razvoju i revitalizaciji. U ovom programskom razdoblju, projekti koji se sufinanciraju na taj način moraju biti usmjereni na jačanje rasta i konkurentnosti malog i srednjeg poduzetništva, otvaranju radnih mjesta, promicanju ekološki prihvatljivog multimodalnog prijevoza, te promicanju integriranog i uključivog društvenog i gospodarskog razvoja, razvoja u području okoliša, kulture, prirodne baštine, održivog turizma i sigurnosti u urbanim područjima.

Uz Grad Čakovec, urbano područje obuhvaća i općine Nedelišće, Strahoninec, Šenkovec i Pribislavec, a maksimalni omjer sufinanciranja koji se može ostvariti putem ovog mehanizma iznosi 85 posto.

Unaprjeđenje grada

Kako je prilikom potpisivanja rekla čakovečka gradonačelnica, ovaj mehanizam prilika je da se realizira dio većih infrastrukturnih projekata koji će podići kvalitetu života na cijelom području, te omogućiti nove sadržaje za građane. Unaprijedit će se četiri zone aktivnog življenja, u dijelu bivše vojarne urediti inspiracijski centar kreativnosti kao dio većeg sveobuhvatnog ‘Projekta proširenja i unaprjeđenja Centra znanja Čakovec’ te urediti biciklističke staze na području svih pet jedinica lokalne samouprave koje čine Urbano područje Čakovec. Izgradnjom staze Savska Ves – Totovec u duljini 10,1 km, za pješake i bicikliste, povezat će se gospodarske zone od Čakovca do Totovca i prostor uz Dravu.

Između ostalog u Čakovcu će se tako na SRC ‘Mladost’ urediti dva nova koridora i šetnica, amfiteatar s pozornicom, 158 parkirnih mjesta natkrivenih solarnim panelima s dvije punionice za e-vozila, javnom rasvjetom na solarnu energiju i informacijske kioske. U Nedelišću na SRC ‘Trate’ izgradit će se dodatna sportska igrališta, u Strahonincu rekonstruirati postojeći objekt i urediti kompleks s dodatnim sadržajima, u Šenkovcu na SRC ‘Gorčica’ opremiti multifunkcijska dvorana i drugo. Čakovec putem ITU mehanizma računa i na realizaciju projekta uređenja Trga Republike, kao i Općina Nedelišće za svoj središnji trg.

– Za Čakovec ovaj mehanizam znači mnogo, jer otvara mogućnost korištenja sredstava iz fonda kojem u prethodnom programskom razdoblju nismo imali pristup – objasnila je čakovečka gradonačelnica.

Samom Sporazumu prethodilo je niz aktivnosti, poput formiranja samog urbanog područja, izrada Strategije razvoja urbanog područja (SRUP) Čakovec, Akcijskog plana za provedbu SRUP-a te lista projektnih prijedloga koji će se financirati u narednom razdoblju. Primjena Sporazuma završava po zaključenju posljednje platne transakcije za projekte koji se financiraju iz ITU mehanizma u urbanom području, ali ne kasnije od 31. prosinca 2029. godine.

Inače, u Šibeniku se paralelno održava i godišnja konferencija ‘Dani regionalnog razvoja i fondova EU’, na kojoj će se razmijeniti iskustva oko dosadašnjeg korištenja europskog novca za razvojne projekte, ali i upoznati s mogućnostima privlačenja sredstava europskih fondova u ovoj i idućim godinama.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba