Dođite u Refektorij Franjevačkog samostana u Klanjcu

KLANJEC: Predavanje i predstavljanje publikacije ‘Tajne dokumenata iz tornja klanječke crkve’

Objavljeno: 09.12.2023. zagorjeinternational

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu, Franjevački samostan u Klanjcu i Kulturni centar Klanjec, priređuju predavanje o dokumentima pronađenim u tornju župne crkve u Klanjcu i predstavljanje publikacije ‘Tajne dokumenata iz tornja klanječke crkve’, autora Slavka Vitomira Zamude. Predavanje će se održati u utorak, 12. prosinca u 18 sati u refektoriju Franjevačkog samostana u Klanjcu.

Matica Hrvatska

Ogranak Matice hrvatske u Klanjcu u suradnji s kulturnim ustanovama, Franjevačkim samostanom u Klanjcu, ostalim udrugama u kulturi te lokalnom zajednicom pokrenuo je ediciju pod nazivom ‘Iz kulturne baštine Klanjca i okolice’ u svojoj nakladničkoj djelatnosti 2022. godine. 

– Na tragu činjenice da su ogranci Matice hrvatske, kao važan dio naše najstarije kulturne institucije, bili itekako važni i proaktivni sudionici očuvanja kulturne, znanstvene i duhovne baštine hrvatskog naroda, kako na nacionalnoj, tako i na lokalnoj razini, misao vodilja bila je da objavljivanjem periodičnih publikacija s raznovrsnim povijesnim i kulturološkim temama sačuvamo od zaborava i na ispravan način valoriziramo dio iznimno bogate zavičajne baštine zapadnog dijela Krapinsko – zagorske županije. Od obnove rada Ogranka 2009. godine članovi ‘Ogranka’ i suradnici vrijedno su radili na cijelom nizu zanimljivih istraživanja kulturne i druge povijesti Klanjca, ali i susjednih općina (Kumrovca, Zagorskih Sela, Tuhlja, Kraljevca na Sutli, Velikog Trgovišća), a u ovoj ediciji nastojimo objediniti stručne tekstove, koji su pritom nastali, te arhivski i drugi dokumentarni materijal smatrajući ih vrijednim objavljivanja i šire javne prezentacije – kažu iz Ogranka. 

Vremenske kapsule

Nakon objavljivanja publikacije o dr. Vjekoslavu Homotariću (Klanjec, 18. 5. 1857. – Tuhelj, 26. 12. 1911.), zahvaljujući susretljivosti klanječkih franjevaca, Ogranak nastavlja s prezentacijom dijela iznimno bogate arhivske građe franjevačkog samostana u Klanjcu.

– Pronalazak vremenskih kapsula s dokumentima, koji su uobičajeno pisani prigodom završetka izgradnje ili obnove s podacima o graditelju, investitoru, crkvi i zvoniku te pohranjeni u jabukama crkvenih tornjeva, zapravo je uobičajen. Ne čudi stoga da i toranj klanječke župne crkve skriva svoju ‘Tajnu’. Ova publikacija donosi podatke o vrijednim i nadasve zanimljivim dokumentima koje su nam ostavili tadašnji graditelji i obnovitelji klanječkog tornja, i to u čak četiri navrata (1775., 1837., 1884., 1960. godine), a koje je istražio i priredio za objavljivanje Slavko Vitomir Zamuda podsjećajući na važnost otkrivanja povijesnih dokumenata vrijednih ne samo za povijest crkve nego i grada. Pripremajući za tisak ovu publikaciju upravo u vrijeme nove konstruktivne obnove klanječkoga tornja, koja je uslijedila nakon ozbiljnih oštećenja nastalih u petrinjskom potresu 29. prosinca 2020. godine, misli se i na trenutak kad će se u obnovljeni toranj dodati i vlastiti svitak budućim generacijama – dodaju.

Glazbeni program na repertoaru ima ‘Mješoviti pjevački zbor Župe Navještenja BDM

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba