Kolar odbio amandman na proračun Šimunića i Vincelja, koji su predložili da se sredstva za povećanje naknada vijećnicima preusmjere za brigu o napuštenim životinjama

“Mrzim populizam. Sigurno ćemo ići s povećanjem naknade, a za životinje imam suosjećanje, pa doma imam mačka Duška”

Objavljeno: 07.12.2023. zagorjeinternational

Vijećnik Romeo Vincelj na aktualnom se satu dotaknuo prijedloga Odluke o raspoređivanju sredstava iz Proračuna županije za redovito godišnje financiranje političkih stranaka i nezavisnih vijećnika zastupljenih u Skupštini u 2024. godini kojim se sredstva za tu potrebu povećavaju za iznos od 19.908 eura. 

– Ono što želim posebno istaknuti je da se osobno oštro protivim prijedlozima kojim se povećavaju sredstva političkim strankama i općenito političarima jer u ovo vrijeme gdje naši sugrađani dosta teško žive posebno je važno da pripazimo na to da svaki euro bude kvalitetnije uložen u bolji život naših Zagorki i Zagoraca, a ne da se bavimo time da sebi osiguramo više novaca – istaknuo je. 

Za pse i mačke

Nezavisni vijećnici Vincelj i oroslavski gradonačelnik Viktor Šimunić predložili su da se umjesto toga povećaju sredstva za financiranje kastraciju i sterilizaciju mačaka i pasa te nabavu hrane za napuštene životinje s područja županije. 

Župan Kolar rekao je kako mu je žao što je povukao prijedlog za povećanje naknade vijećnicima.

– Najviše što mrzim na svijetu je populizam. To me može izuti iz cipela. Sad mi je žao što sam povukao prijedlog za povećanje naknade vijećnicima. Imate na portalima ‘Političari htjeli povećati naknade pa odustali od toga’. Ispričavam se svim vijećnicima javno što sam povukao taj potez da nisam stavio točku na dnevni red – rekao je župan Kolar i nadodao:

– Ne mogu vjerovati da netko tko zna da od 2010. godine članovima i članicama županijske skupštine nije povećana naknada za rad, a u međuvremenu su cijene nekih stvari skočile od 100 do 200 posto. I gle vraga, prepotentni političari koji ne misle o svojim građanima su se usudili dići sredstva za naknadu vijećnicama i vijećnicima. Da ne remetim dnevni red danas, najavljujem za sljedeću sjednicu povećanje sredstava za rad županijskih vijećnika – istaknuo je župan. 

Potom je prozvao i gradonačelnika Šimunića.

– Što se tiče ovog prijedloga za povećanje sredstava za rad političkih stranaka i nezavisnih vijećnika u županijskoj skupštini… gospodine Šimunić, ja sam mislio da vi podržavate transparentnost rada političkih stranaka i njihovo financiranje. Sada imate naknadu za rad političkih stranaka koja se također nije mijenjala od 2010. godine, pa za rad političkih stranaka… Kuda idu? Idu u gospodarstvo. Štampaju se letci, postavljaju se jumbo plakati… Pa vi i ja to jako dobro znamo – rekao je Kolar i nastavio: 

– Želimo li mi javno i transparentno da se stranke promoviraju kroz jasno definirana sredstva koja mi po zakonu pripadaju ili ćemo biti populisti pa ćemo reći “Ne, nama to ne treba”. Ja to nikad nisam radio, nije mi bilo potrebno nikada, i kad bi se doveo u poziciju da bi mi to bilo potrebno, iste sekunde bi se maknuo s ovog mjesta – komentirao je Kolar pa se dotaknuo i spomenute sterilizacije i kastracije pasa i mačaka:

– Sukladno Zakonu o zaštiti životinja, sve jedinica lokalne samouprave obavezne su sudjelovati u financiranju i gradnji skloništa i jedinice lokalne samouprave mogu propisati trajnu sterilizaciju kao obavezan način kontrole razmnožavanja. Troškove skrbi, sterilizacije, označavanja i zbrinjavanja napuštenih i izgubljenih životinja u skloništu koje su osnovali jedna ili više jedinica lokalne samouprave, ili u slučaju sklapanja ugovora o sklapanju, financiraju jedinice lokalne samouprave, odnosno, općine i gradovi – pojasnio je. 

Istaknuo je potom i da jedinice područne regionalne samouprave nemaju obavezu financirati rad skloništa za napuštene životinje, no ipak, Krapinsko – zagorska županija izdvaja novac, preko 13.000 eura godišnje.

– Županija nema obavezu financirati rad skloništa za napuštene životinje odobrene od strane nadležnog ministarstva. Međutim, ako imamo osjećaj za sve pa tako i za to, gle čuda Krapinsko – zagorska županija ipak financira. Ne samo da financira rad skloništa, 2021. godine sa 102.600 kuna, pa 2022. sa 100.000 kuna, a 2023. godine s 13.499 eura, nego mi od 2019. do 2022. godine sufinanciramo i sterilizaciju ili kastraciju slobodno živućih mačaka. U tom razdoblju je sterilizirano 159 životinja. To smo još dodatno na ovaj iznos izdvojili 2991 euro – rekao je župan Željko Kolar te nastavio:

Odbijam amandman

– Zašto to govorim… Zato što neće za minutu izaći naslov na naslovnicama da nemam osjećaja za životinje, a imam doma mačka Duška kojeg je moja kćer uzela baš iz skloništa i sjajan je – istaknuo je župan Željko Kolar.

Kolar je zaključio da odbija amandman s bitnom najavom o povećanju naknade za rad vijećnica i vijećnika.

– Odbijam ovaj amandman s najavom da ćemo ići s povećanjem naknade za rad vijećnica i vijećnika. Gospodo, itekako ste i zaslužili – zaključio je Kolar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba