Proračun KZŽ za 2024. godinu iznosi 197 milijuna eura i čak je za 43 milijuna manji od ovogodišnjeg

KOLAR: Proračun je društveno odgovoran i razvojan. GREGUROVIĆ: Više je kao bolnička juhica, bez okusa i mirisa

Objavljeno: 07.12.2023. VH

Na sjednici Županijske skupštine KZŽ izglasan je proračun Krapinsko – zagorske županije za 2024. godinu koji iznosi 197 milijuna eura, odnosno 196.770.334,47 eura, a uključuje prihode i rashode Županije, kao i njenih proračunskih korisnika. Bez proračunskih korisnika, on iznosi 61,7 milijuna eura.

Radi se o znatnom smanjenju, za čak 41 posto ili 43 milijuna eura, u odnosu na II. Izmjene i dopune proračuna KZŽ za 2023. godinu kada je iznos bio oko 104,7 milijuna eura. 

Izglasan je s 22 glasa za, jednim protiv i šest suzdržanih.

– Proračun je društveno odgovoran i nije predizborni, to se vidi u svakoj njegovoj stavci. On je razvojan jer osigurava kontinuitet nastavka svih investicija koje smo započeli i onih koje projektiramo, i ono što je izuzetno bitno, vodili smo brigu o svakom segmentu društva, od gospodarstva, zdravstva, obrazovanja, civilnog društva, hitnih službi, vatrogasaca, sportske zajednice… vodeći brigu o tome da proračun bude ostvariv. To je njegova velika kvaliteta – pojasnio je Kolar.

Izdvojio je da će naglasak djelovanja u narednoj godini biti na prelasku 18 škola na cjelodnevnu nastavu.

– Nakon idejnih rješenja koje smo napravili za sve škole, čekamo suglasnost nadležnih ministarstava, a potom i raspisivanje natječaja za izradu glavnog i izvedbenog projekta. Tu će biti i početak gradnje Centra za odgoj i obrazovanje djece s posebnim potrebama u Krapinskim Toplicama, završit ćemo područnu školu u Putkovcu, sportsku dvoranu u Zaboku, bit će gotova projektna dokumentacija za Astro – centar u Hrašćini, a kroz našu Županijsku upravu za ceste smo osigurali nastavak modernizacije županijskih cesta. Također, tu je i završetak Sigurne kuće koja će biti useljiva između Božića i Nove Godine, završetak škole u Lazu, Centra kompetentnosti u ugostiteljstvu i turizmu – nabrojao je Kolar pa nastavio: 

– Izdat će se građevinska dozvola za gradnju novog Centra za hitnu medicinu u Krapini, a tu su i Stubičke Toplice koje smo prijavili na natječaj Ministarstva turizma i gdje smo prošli administrativnu provjeru i čekamo odluku o financiranju. To je investicija od 17 milijuna eura. Prelazimo na cjelovitu obnovu dvorca Stubički Golubovec kroz natječaj Ministarstva kulture, a kroz ITU mehanizam Grada Zagreba, gdje smo osigurali 7 milijuna eura, gradit ćemo pomoćni objekt i očekujemo da će to biti gotovo do lipnja 2025. godine. Kroz natječaj Ministarstva kulture, Ministarstva za regionalni razvoj i EU fondove, isfinancirat ćemo i samo opremanje centra – naveo je župan.

Potom je posebno istaknuo da će se i dalje inzistirati na Centru zdravlja srca i mozga u Krapinskim Toplicama. 

– To je nacionalni projekt, nema razloga da Vlada to ne podrži kroz NPOO i vjerujem da će naši argumenti doći do izražaja i da ćemo iduće godine započeti s njegovom izgradnjom. Tu je i otvaranje onkološkog centra u Zaboku, investicija američkog sveučilišta u Pittsburghu kao najvećeg onkološkog centra u svijetu, najveća investicija u zdravstvu u Hrvatskoj. Radove ćemo otvoriti ovog prosinca, i ti radovi će biti gotovi do kraja 2024. godine – rekao je Kolar i zaključio da će godina biti vrlo dinamična godina, prožeta novim projektima koji će poboljšati uvjete rada i života na području KZŽ. 

Komentar oporbe na proračun dao je vijećnik Zoran Gregurović.

– Vidi se da su županijske službe uložile izniman trud da se proračun pripremi. Što se tiče HDZ-a i našeg kluba vijećnika, ne smijemo kritizirati baš sve jer ima puno dobrih stvari u proračunu, ali generalno, smatramo da je najveći dio investicija koje se pripremaju se financiraju kroz sredstva raznim ministarstava, EU fondova i slično, tako da bi unutar samog proračuna, što se prihoda tiče, sigurno neke stvari drugačije raspodijelili. Primjerice, možda malo manje promocija, a malo više za nešto konkretno. Zato smo za proračun rekli da izgleda kao bolnička juhica, bez okusa i mirisa – rekao je Gregurović. 

Sjednici je inače nazočilo 29 od 37 vijećnika.  

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba