Malo ćemo glumiti Faktograf

Zagorski štrukli NEĆE SE proizvoditi u Srbiji, već Ledo onamo seli liniju za proizvodnju tijesta

Objavljeno: 07.12.2023. AB

Da ponovimo tvrdnju iz naslova, zagorski štrukli neće se proizvoditi u Srbiji, već Ledo iz Zagreba onamo seli svoju liniju za proizvodnju tijesta. Naime, neki domaći, pa i zagorski portali, objavili su senzacionalističke naslove da će se zagorski štrukli proizvoditi u Srbiji, čime su izazvali salve negativnih komentara ispod tih objava.

Domišljato, s obzirom na činjenicu da se većina dežurnih komentatora na društvenim mrežama lovi upravo za naslove, a da, njima na štetu, ni ne otvori tekst. S druge strane pomalo i sugestivno i zločesto, budući da se u tekstovima nacionalnih medija koje prenose, ne spominje ni ‘Z’ od zagorskih štrukli, govori se samo o seljenju linije za proizvodnju tijesta. Dapače, Ledovi smrznuti štrukli, koji su uistinu bili reklamirani kao zagorski, otkad su pravi, domaći zagorski štrukli zaštićeni geografskim porijeklom i zaštita je prijavljena na europski nivo, sada se prodaju pod nazivom ‘Štrukli’. Bez pridjeva zagorski.

O čemu se zapravo radi?

Dakle, Ledova linija za proizvodnju tijesta seli iz Zagreba u Frikom, čiji je vlasnik također Nomad Foodsa, a zaposlenicima zagrebačke tjestare nude prelazak u pogone za proizvodnju sladoleda.
Kako piše 24sata, razlog za preseljenje linije za tijesto je nedostatak prostora za četiri milijuna eura vrijedne strojeve koji će proizvoditi King sladoled. Novi strojevi trebali bi se instalirati sljedeće godine na mjestu gdje je sada smještena linija za tijesto.
Kako navode iz tvrtke, cilj im je zadržati radnike, njih 45 koji trenutno rade u tjestari, te se nadaju da će većina njih nastaviti raditi na radnim mjestima vezanim za sladoled.

Predsjednik sindikata PPDIV Denis Paradiš potvrdio je za Hinu da se Uprava obvezala zadržati sve bivše zaposlenike tjestare, ali sada velikoj većini njih nudi manje plaće, odnosno manje koeficijente i manje složene poslove. – Takav pristup radnicama s višegodišnjim stažom nije korektan – ističe Paradiš.

Ne spori pravo vlasnika na poslovnu odluku o preseljenju dijela proizvodnje u Frikom, ali mu je, kako kaže, “pomalo komično da će se zagorski štrukli proizvoditi u Srbiji”.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba