HNS Varaždinske županije poručuje da će podržati županijski proračun:

“Prijedlog proračuna za 2024. godinu garancija je provođenja projekata u čijem fokusu se nalazi kvaliteta života građana”

Objavljeno: 29.11.2023. zagorjeinternational

Hrvatska narodna stranka (HNS) organizirala je u utorak press konferenciju uoči sjednice Skupštine Varaždinske županije, na kojoj su sudjelovali Krunoslav Lukačić, predsjednik Županijske organizacije HNS-a i Marijan Škvarić, predsjednik kluba vijećnika HNS-a u Skupštini Varaždinske županije. 

Na početku konferencije su se još jednom prisjetili nedavno preminulog vijećnika HNS-a u Skupštini Varaždinske županije Zorana Kunića, kojeg će sada u Skupštini Varaždinske županije zamijenit će upravo Krunoslav Lukačić.

‘Čovjek u centru’

– Najprije moram još jednom s izrazitom tugom spomenuti da nas je nakon teške i kratke bolesti napustio prije svega prijatelj, a onda i kolega županijski vijećnik, Zoran Kunić. Zoran je predano zastupao interese građana Varaždinske županije, posebno ludbreškog kraja – napomenuo je Lukačić pa nastavio: 

– Kao predsjednik HNS-a Varaždinske županije aktivirao sam mandat kako bi nastavio predano zastupati interese žitelja Varaždinske županije, a moji stavovi o županijskim projektima, koje sam zastupao i u kampanji 2021. godine, su oduvijek jasni – čovjek u centru svega – dodao je. 

Također, spomenuo je rješenje problema bala, koje je HNS odavno pokrenuo, ali nažalost bio opstruiran sa svih strana i razina vlasti. 

– Nikada nismo odustali od rješavanja tog problema te smo se i sad aktivno uključili u rješavanje istog. Saborski zastupnik Štromar aktivno je sudjelovao u traženju modela koji će građane i Grad Varaždin dovesti do brzog rješavanje tog problema uz minimalni trošak, i mislim da je u tome uspio, a također bih zahvalio premijeru i Vladi koji su osigurali financijska sredstva – istaknuo je. 

Osvrnuo se i na županijske projekte, koji doprinose kvaliteti života građana Varaždinske županije te je  istaknuo projekte u zdravstvu i školstvu, a posebno je istaknuo program za koji se HNS izrazito zalagao, a odnosi se na stipendije za doktorske studije, ali i županijski program energetske učinkovitosti i javni poziv koji je u tijeku.

– Osigurali smo sredstva za mlade obitelji koji su u fazi izgradnje obiteljske kuće i koji ne mogu aplicirati na javne pozive Fonda za zaštitu okoliša. Oni za ugradnju dizalice topline mogu iskoristiti subvenciju županije u iznosu od 1000 eura, a na javni poziv za sredstva za tu mjeru i mjere subvencioniranja dokumentacije za ugradnju sustava OiE mogu još uvijek aplicirati jer je ostalo oko 25 posto predviđenih sredstava – rekao je Lukačić. 

Spomenuo je i investicije u cestovnu infrastrukturu, a posebice je istaknuo projekt brze ceste Varaždin – Lepoglava – Krapina, kao i početak pripreme projektne dokumentacije za obilaznicu Cestica – Petrijanec – Sračinec , ali i investicije u sanaciju županijskih i lokalnih cesta te klizišta. Zaključio je kako će vijećnici HNS-a u Skupštini Varaždinske županije podržati proračun za 2024. godinu, ali i da nije zadovoljan dinamikom projekta županijskog linijskog prijevoza.

– Na ovome ću inzistirati i očekujem da će barem u testnom obliku početi funkcionirati od sljedeće školske godine, jer smatram da on utječe na sve grane gospodarstva ali i generacijama naših građana od školaraca do umirovljenika – poručio je Lukačić.

Naš stav je…

Uz Krunoslava Lukačića, na konferenciji je izlagao i Marijan Škvarić, predsjednik kluba vijećnika HNS-a u Skupštini Varaždinske županije koji se osvrnuo na projekte u provedbi u 2023. godini i na predloženi proračuna za 2024. godinu.

– Kada govorimo o Prijedlogu proračuna Varaždinske županije za 2024. i projekcijama za 2025. 2026. godinu, kao temeljnom strateškom dokumentu županije, stav HNS-a je da će se temeljem istog omogućiti i daljnje ulaganje u razvoj zdravstva, obrazovanja, kulture, sporta, društvenih aktivnosti i poticati kapitalna ulaganja koristeći sredstava iz fondova EU. Prihodovna strana u iznosu od 174 milijuna eura morala se planirati u izuzetno promjenjivim i rizičnim okolnostima poput prebacivanja Opće bolnice Varaždin na državu, korekcija i zakonskih izmjena u politikama plaća i poreza, manji višak prihoda… Kod rashodovne strane moralo se voditi računa o nastavku kapitalnih investicija. Mišljenje je HNS-a da se ogromna sredstava koja su se ulagala u bolnicu treba usmjeriti u Domove zdravlja. Treba voditi računa i o povećanim izdatcima za i otplatu kredita – rekao je Škvarić. 

Naglasio je potom sudjelovanje HNS-a u kreiranju proračuna, programskim prijedlozima, od čega valja istaknuti dodjeljivanje financijske potpore doktorandima u iznosu od 1500 eura, povećanje potpora u poljoprivredi za 20 posto te mogućnost potpora za LAG – ove, produženi boravak u osnovnim školama, kao i potpore za energetsku učinkovitost.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba