Oko 20 posto stanovnika Dublina čine stranci

Što se događa u Irskoj? Ranije su bili otvoreni za imigrante, a sada drastičan preokret

Objavljeno: 26.11.2023. zagorjeinternational

Irski parlament nema radikalnije desnice, dosad ona nigdje nije bila vidljivija, da bi se samo par sati nakon napada na djecu u Dublinu dogodili prosvjedi i palež, uz pljačkanje trgovina. Što se događa Ircima?

20 posto

Što se događa Ircima – naciji poznatoj po dobrodošlici strancima od 90-tih naovamo, koji su pomogli u gospodarskom uzletu nekad siromašne države, pitaju se brojni svjetski mediji. Od pet milijuna stanovnika, koliko ih Irska broji, jedna je petina rođena negdje drugdje, stranci su u toj državi oduvijek bili dobrodošli. Najveći razlog tome je kolektivno sjećanje na život u tuđini – zbog gladi i neimaštine brojni su Irci otišli put Amerike, Australije, Novog Zelanda, rasuli se po svijetu ‘trbuhom za kruhom’, a gospodarski uzlet unatrag trideset godina u domovini imaju u velikoj mjeri zahvaliti i radnoj snazi iz drugih država. Oko 20 posto stanovnika Dublina čine Poljaci, Rumunji, Brazilci, uostalom i Hrvati, jednako tako državljani mnogih afričkih i azijskih zemalja. 

Gospodarski su Irsku, međutim, u velikoj mjeri ojačali i njeni povratnici iz dijaspore, kojima domovina po povratku omogućava velike porezne olakšice, i druge benefite. 

Prosvjedi U Dublinu, nakon što je u četvrtak muškarac u 50-im godinama nožem napao troje djece, pokazali su da u Irskoj ne tinja, već bukti nezadovoljstvo desničarskih, protumigrantskih skupina. Dosad ih se nigdje ozbiljnije nije moglo vidjeti i čuti, krajnje desnih stranaka nema ni u irskom parlamentu, ali odjednom je buknulo – samo nekoliko sati nakon napada nožem, pri čemu se još ni ne zna nacionalnost napadača – krenuli su neredi i palež u centru Dublina.

U njima je sudjelovalo više stotina, moguće i više tisuća prosvjednika, uništeno je nekoliko autobusa odnosno tramvaja, jedanaest policijskih automoblia, nekoliko je policajaca ozlijeđeno. Međutim, istodobno je i opljačkano trinaest trgovina, privedeno ukupno 48 osoba. Neredi su iskorišteni za opći kaos i pljačku. 

– Oni koji su sudjelovali u neredima osramotili su Dublin, osramotili su Irsku i osramotili su svoje obitelji i sami sebe – poručio je irski premijer Leo Varadkar.

Napadi

Policija je za nasilje prozvala ‘desne agitatore’, a identitet odnosno nacionalnost napadača na djecu još nije otkrila, kao ni njegove motive. U napadu je jedna petogodišnja djevojčica teško ozlijeđena, dvoje njenih vršnjaka – dječak i djevojčica lakše, no teže je ozljede zadobila još jedna žena, školska pomoćnica koja ih je branila.

Ozlijeđen je i muškarac, po svemu sudeći sam napadač, za kojeg se nagađa kako si je ozljede nanio sam. Na pod ga je snažnim udarcem kacigom oborio Brazilac Caio Benicio, dostavljač, za kojeg su Irci u javnoj kampanji dosad prikupili pomoć od preko 300 tisuća eura, i pokazali dosadašnje lice Irske – one koja migrantima želi dobrodošlicu. Oko 80 tisuća eura prikupljeno je i za radnicu u vrtiću, koja je napadača držala podalje od druge djece. Prema informacijama od petka, najteže ozlijeđena djevojčica i dalje je u kritičnom stanju. 

Varadkar je najavio korake u smjeru ‘strožih zakona protiv mržnje’, Irska se ponosi svojom službenom migranstkom politikom i ne želi mrlje na njoj. 

– Moramo vratiti Irsku, moramo je uzeti od kukavica koje se skrivaju iza maski i pokušavaju nas zastrašiti svojim nasiljem – poručio je Varadkar. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba