Intervju sa zagorskim umjetnikom Marijem Mikulcem Besnim - Taproom je otvoren, a od 9 kreće koncert za pamćenje

SNIMA SE: Glazbeni spektakl za kraj sezone u Novoj rundi – Razdor slavi sedam godina

Objavljeno: 24.11.2023. Nikola Turin

Ono što je Rijeka Hrvatskoj, gledajući u glazbenom smislu na razini države, to je u Zagorju zasigurno Zabok, pošto je upravo on najrokerskiji grad s ovog područja te je među rijetkima koji odražavaju, barem donekle, razna subkultura događanja. No, zub vremena je nagrizao i taj aspekt koji bi svaki grad trebao imati, pa se tako u međuvremenu čekanja izgradnje prostora Regeneratora, glazbena scena malo razvodnila (op. a. najveći hrvatski festival demo glazbe održavao se na omanjem parkiralištu). U tom vakuumu prostora, dokaz kako nije sve tako sivo, a ujedno i kao prkos Rock’n’Rolla, isfiltrirala se zabočka pivovara Nova Runda smještena u nekadašnjem Zagorskom metalcu.

Nismo sigurni ako je igra riječi bila namjerna ili slučajna jer ekipa Nove runde odlučila napraviti pilot projekt koncerta između svojih bačva pive. Štoviše, prvi koncert bio je baš metalski u sklopu HGF-a, a dan kasnije u Zabok je došlo i zvučno ime glazbene estrade Elemental.

A za danas se spreman glazbeni spektakl koji će ujedno zatvoriti sezonu Taprooma. Zabočki bend Razdor, koji inače slavi današnjim koncertom sedam godina postojanja priredio je nešto posebno i rijetko viđeno na zagorskoj sceni. Kako nam je u razgovoru otkrio vokalist, iako on to sam za sebe ne bi rekao, Mario Mikulec zvani Besni, večerašnji koncert je rađen u njihovoj vlastitoj audiovizualnoj produkciji, a ono najvažnije je da se svirka snima. Prije nego nam je Besni objasnio kako će to danas izgledati, zamolili smo ga za predstavljanje benda.

– Osnivač benda je Nikola Borovčak koji nas je sve skupa poput ljepila stavio na hrpu te svira gitaru. Na basu je Nenad Kunštek koji je glazbenik više klase, a poznatiji publici je kao osnivač najpoznatijeg festivala, Hoomstocka. Poslije basa, na bubnjevima je Filip Tušek iz Krapinskih Toplica te na klavijaturama Klemen Govedić. Tu je i Kristijan Golub zvani Perko na gitari, dok su mene gurnuli naprijed probati nešto otpjevati – kazao nam je Besni.

Inače, bend Razdor poznat je po tome što svira obrade rock skladbi nastalih u danima bivše države, ali i nešto noviji žeščih nota. Tako se na repertoaru mogu očekivati Azra, EKV, Partibrejkersi, Majke, Laufer, Kud Idijoti i Pips, Čips i Videoclips. Zbog toga su rado viđeni gosti na raznim bajkerijadama, no svirka u pivovari im nije ni u najmanju ruku strana, jer kako Besni kaže, to su dvije stvari koje su si jako bliske – supkultura i pivo.  

– S Novom rundom smo, ispostavilo se, ostvarili jako dobar spoj. Dečki su zaokružili iznimnu priču, a mi smo trebali adekvatan prostor zato što će se danas snimati. Ovo je prvi put da kao bend radimo događaj u vlastitom aranžmanu i produkciji. Uz pomoć prijatelja iz Zaboka i okolice napravili smo apsolutno svoju zvučnu i video kulisu. Dodajmo još k tome kako se prostor Nove runde uklapa u našu viziju i stil života sa svojim industrijskim odlikama – rekao nam je Besni dodavši kako je Taproom otvoren već od 15 sati, a koncert počinje u 21 pa bi bilo poželjno doći koju minutu ranije.

Pošto je to događaj koji zbog dokumentarizacija je nešto malo višeg nivo zanimalo nas je ako se nešto posebno očekuje od same publike, na što nam je Besni odgovorio jednom niti vodiljom kojom se on služi u životu.  

– Ekipa se nipošto ne treba posebno sređivati za danas. Uvijek sam zagovornik toga kako čovjek mora biti, prije svega, svoj i ničiji drugi te dosljedan sam sebi. Mi želimo snimiti materijal kako bi ga imali za vlastite potrebe i možda ga koristili kod dogovaranja budućih svirki, odnosno mogli bi organizatorima predstaviti kvalitetnu snimku kao uvid u ono što smo mi šestorica koja čine Razdor jesmo i na koji način djelujemo – objasnio je Besni dodavši kako su u Novoj rundi danas jedini bend što je i logično s obzirom na to kako nisu autorski bend.

Rockeri su oduvijek bili na ovaj ili onaj način odbačeni od okoline te su nerijetko za druženje s istomišljenicima morali odlaziti pa čak i van granica. Za što Besni ne smatra nužno lošim, ali ohrabruje na praćenje vlastiti snova jer kako sam kaže, dovoljno je vjerovati u sebe makar nitko drugi ne vjeruje u tebe.

– Nije to lagani put. Taj pritisak okoline, te oči koje nosiš na leđima, u stvari tuđe oči na vlastitom potiljku. Ti ih ne vidiš, ali ih osjetiš, što je najgore od svega. Upravo to mi je kao to mi je bilo najteže kao tinejdžeru dok sam kao i ostali u tim godinama bio u istraživačkom pohodu. Jednom kad se dogodio prijelomi trenutak zapitkivanja, tko je ta osoba, imenom i prezimenom kojoj se bi trebao dokazati i kakve opće ona ima reference. Nisam pronašao nikoga tim putem i od tog trenutka mi je život postao puno ljepši i jednostavniji – kazao nam je ovaj zlatarski umjetnik koji se inače osim glazbe, za koju sam kaže kako je edukacijski sakat jer ne zna note, bavi i izradom unikatnih predmeta pa je dodao na koji način treba ostvariti svoju viziju:

–  S čim god da se baviš, što god da radiš i do kojeg god cilja trebaš doći, nikad do njega nemoj ići tako da nekog povrijediš, srušiš i preko njega ideš kao da ideš preko leševa. Do cilja treba doći dostojanstveno, i nikoga na tom putu ne smiješ povrijediti ili osakatiti. Svi oko tebe moraju ostati netaknuti, ono kao kad ideš kroz šumu. Ako želiš doći do kraja šume ne znači ideš s motorkom i sve ispred sebe režeš i rušiš – poručio je Mario.

Za kraj smo Besnog pitali što očekuje od današnjeg koncerta s obzirom na to kako su se slušalačke navike posljednjih nekoliko godina tektonski promijenile.

– Na naše koncerte, kad bi malo bolje razmislio dolazi vrlo šarolika publika. Doduše mi nemamo puno svirki, godišnje imamo 10-12 svirki iz razloga jer nema nikakvog smisla izlaziti na stage ako nisi gladan toga po kaj si došao. Ako iznutra ne izgaraš i ako nisu u stanju, kako to volim reći, na stage postati pepeo, znači doslovce pepeo do kraja koncerta, nemoj se penjati na stage, nemoj. Ideš do zadnjeg atoma snage i ideš iskreno do kraja. Svako vrijeme nosit svoje, znam nekad vidjeti i tinejdžere koji dođu i poznaju kompletnu tu glazbenu paletu od prije 30-40 godina što mi je predivno. To doživljavam kao povijest glazbe s jednom osnovom kulturom što mi je prekrasno – zaključio je Mario Mikulec dodavši kako je bolje ne doći ako vas to ne ispunjava jer svaki Razdorov gig je festival ljubavi i zajedništva zbog toga što je sam bend velika obitelj koja se voli.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba