SA ZADOVOLJSTVOM SMO UGOSTILI ŠUDIGO-vce: U današnjem posjetu maturanata, smjera medijski tehničar našoj redakciji, naučili smo od njih u najmanju ruku koliko i oni od nas

“Danas su društvene mreže jako razvijene, ali potrebno je prisustvo medija, posebice informacija u obliku članaka”

Objavljeno: 20.11.2023. zagorjeinternational

Ovaj ponedjeljak u našoj bi redakciji bio sasvim tipičan kao i svaki drugi – red crne kronike, red vijesti, red tjednih najava, da nam tu redakcijsku idilu nisu ‘narušili’ školarci iz zabočke Škole za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću, maturanti smjera medijski tehničar i njihova profesorica Marin Buhin. I to na najbolji mogući način.  

Uz to što smo im mogli prezentirati kako je danas raditi u novinarstvu, što smo drage volje napravili jer je dio naše redakcije također nekad pohađao spomenutu zabočku školu, dobili smo povratne informacije što mlađe generacije misle o našem mediju, ali i medijima općenito. Također, naučili smo kako percipiraju vijesti te gdje ih najviše čitaju.

Influenceri

O samom posjetu i kako ga se dojmio, iz prve ruke rekao nam je vješto ispričao maturant Antonio Abičić, koji dolazi čak iz Slavonije.  

– U slobodo vrijeme bavim se influencerstvom pa je bio jako jednostavan odabir smjer medijskog tehničara, koji daje mogućnost uvida u medijski svijet. Danas su društvene mreže dosta više razvijene, ali svakako je potrebno prisustvo medija, posebice informacija u obliku članaka, što mi je super – kazao nam je Antonio koji želi pronaći posao uz upis fakulteta, dodavši kako je današnji posjet bio jako zanimljiv te da se vidi vrijedan rad novinara.  

Profesorica zadužena za današnji posjet ŠUDIGO-vaca bila je Marina Buhin koja predaje ‘Medijske projekte i televiziju’, a od koje smo doznali kako su naš glavni urednik i ona nekad radili zajedno u Večernjem listu.  

– S obzirom na činjenicu kako je njihovo zanimanje usko vezano uz medije, ovaj posjet redakciji bio je samo jedan logički slijed, a naravno ako postoji opcija malo izaći na teren, to je samo dodatni plus. Još imamo u planu posjetiti Pučko otvoreno učilište Krapina, gdje se obilježava 100 godina kinematografije. No, prije toga ćemo se baciti na posao i napraviti jedan dio promotivnog filma – rekla nam je profesorica Buhin koja je i sama primijetila kako su učenici mirni, sretni i iznimno zainteresirani za novinarski posao.  

Bila je ovo prilika za upitati profesoricu kako se škola snalazi u jednom području koje se neprestano mijenja te može li pratiti korak s modernim tehnologijama, današnjim novinarstvom i posljednjim krikovima internet trendova.

– Mi pratimo, zapravo, onoliko koliko financijski možemo. Ne izvodimo sad neke ludorije što se tiče same tehnike jer se financiramo jednim djelom iz svojih sredstava. Tako da se prijavljujemo na projekte pa tim putem dobivamo novu opremu, ali u današnje vrijeme mobiteli su sasvim super opcija za praćenje novih trendova pa uspijevamo biti u korak sa svime – poručila je profesorica Buhin te je istaknula kako je škola pokrenula vlastiti podcast ‘Niš konkretno’ koji već uspješno se emitira treću godinu za redom, a učenicama je to zabavan i ne pretežak način na koji mogu učiti o medijima.

100 godina kinematografije

Po odlasku iz naše redakcije, učenici su se zaputili do obližnje Kino dvorane, gdje ih je ugostila ravnateljica PUO-a Krapina Grozdana Pavlović koja im je pripremila, ako je to uopće moguće, kratki pregled 100 godina kinematografije ovog grada.

– Prikazali smo im film Dragutina Kozine ‘Krapinska filmska priča’ koji je inače bio premijerno prikazan prilikom otvorenja novog digitaliziranog Kina Krapina u prosincu u 2016. godine. Uz to smo im prezentirali rad kina posljednjih sedam godina te tehničku opremljenost – zaključila je ravnateljica Pavlović, a ŠUDIGO-vci su se puni dojmova vratili u svoj Zabok.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba