U bankama trenutno imaju 55 milijuna računa koji bi mogli biti zahvaćeni

Ova će zemlja dio štednje građana preusmjeriti u vojnu infrastrukturu

Objavljeno: 15.11.2023. zagorjeinternational

Francuska bi mogla usmjeriti neoporezivu štednju u financiranje vojne industrije, objavilo je ministarstvo financija, signaliziravši preusmjeravanje dijela novca iz urbanističkih i programa socijalnog stambenog zbrinjavanja, piše Poslovni.

Vlada je u utorak progurala kroz donji dom parlamenta zakon o proračunu za iduću godinu, koristeći posebne ustavne ovlasti kako bi zaobišla glasovanje budući da nema potrebnu većinu.

Vladina verzija prijedloga zakona o proračunu za 2024. uključuje i amandman koji otvara put upotrebi neoporezive štednje na posebnim računima za financiranje domaće vojne industrije. Predsjednik Emmanuel Macron obvezao se povećati potrošnju na vojsku u idućim godinama, ukazujući na nužne reforme oružanih snaga s obzirom na nove prijetnje.

Štedni računi Livret A iznimno su popularni u Francuskoj budući da su oslobođeni poreza, uz uvjet da komercijalne banke prebacuju 60 posto od ukupno 400 milijardi eura štednje državnom zajmodavcu Caisse des Depots koji ga koristi za socijalno stanovanje i urbanističke projekte. Štediše mogu položiti na Livret A račune do 23 tisuće eura, uz neoporezivu kamatu od tri posto, prema vladinoj uredbi. U bankama je trenutno otvoreno 55 milijuna takvih računa.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba