Veliki zagorski glazbenik Rudolf Mahmet – Rudek ostavio je neizbrisiv trag u mnogim KUD-ovima koji će svirati njemu u čast

MAČE: Ovog petka na rasporedu je sedmi koncert ‘Sjećanja na Rudeka’

Objavljeno: 15.11.2023. zagorjeinternational

KUD ”Lovro Ježek” Marija Bistrica organizira još jedan koncert ”Sjećanje na Rudeka”, u spomen na velikog zagorskog umjetnika Rudolfa Mahmeta, koji je ostavio ogroman trag u bistričkom KUD-u, ali i u brojnim drugim zagorskim društvima, piše rmb.hr.  

Koncert će se održati u petak 17. studenoga u Domu kulture u Maču, s početkom u 19.30 sati.

Ovo će biti sedmi koncert posvećen Rudeku, ali prvi puta održat će se u Maču, pod glavnom suorganizatorskom palicom članica ŽVG ”Kajda”, koju je Rudek pred kraj života uspješno vodio. Nastupit će Tamburaški orkestar i Mali vokalni sastav KUD-a ”Lovro Ježek” Marija Bistrica, Tamburaški sastav KUD-a ”Laz”, Klapa ”Marija”, KUD ”Ljudevit Gaj” Mače, Tamburaški sastav ”Zlatne žice”, ŽVG ”Kajda” i Memorijalni tamburaški orkestar.  

Rudolf Mahmet – Rudek rođen je 1. srpnja 1925. godine u Mariji Bistrici. Od osnutka KUD-a ”Lovro Ježek” iz Marije Bistrice 1974. godine, voditelj je Tamburaške sekcije i aktivni svirač do 2011.godine U toj dugačkoj folklornoj karijeri iza njega su ostali brojni nastupi u zemlji i inozemstvu te glazbeni aranžmani mnogih pjesama. Također je dugi niz godina vodio ŽVG Kajda iz Mača.  

Rudek je glazbeno surađivao i s brojnim drugim kulturnim društvima, skupinama i umjetnicima: KUD-om ”Ljudevit Gaj” iz Mača, KUD-om ”Sloga” iz Velikog Trgovišća te s kulturno-umjetničkim društvima iz Lobora, Donje Zeline i Donje Bistre, Tamburaškim sastavom ”Zlatne žice”, klapom ”Bistrica” iz Marije Bistrice, ali i poznatim glazbenim solistima Radekom Brodarcem i Ivicom Pepelkom.  

Gotovo cijeli folklorni glazbeni fundus KUD-a ”Lovro Ježek” pisao je Rudek, a pisao je i za ostala društva s kojima je surađivao. Rudek ima preko 700 naslova u svojoj arhivi od kojih je više od 360 napisao sam u smislu komponiranja i aranžmana. Preminuo je 2016. godine.  

Ovim svečanim koncertom, po sedmi puta nastavlja se održavanje sjećanja na ovog velikog glazbenika.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba