Jedan od njih je na internetu pokazao zavidnu razinu znanja o sastavljanju eksplozivnih naprava i tome još učio druge

PLANIRALI NAPAD: Dvojica maloljetnika završila u zatvoru zbog pripremanja kaznenih dijela protiv homoseksualaca i Vlade RH?

Objavljeno: 12.11.2023. zagorjeinternational

Određen je istražni zatvor dvojici maloljetnika uhićenih u petak u međunarodnoj akciji protiv desničarskog terorizma, izvijestilo je u subotu Državno odvjetništvo.

Sudac istrage za mladež Županijskog suda u Velikoj Gorici je dvojici 16-godišnjaka nakon ispitivanja na prijedlog zagrebačkog tužiteljstva odredio istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela, prenosi Index.

Zagrebačko Županijsko državno odvjetništvo najavilo je da će donijeti rješenje o provođenju pripremnog postupka prema dvojici počinitelja zbog sumnje da su počinili kaznena djela obuke za terorizam i pripremanja kaznenih dijela protiv vrijednosti zaštićenih međunarodnim pravom.

RTL je objavio kako su prema neslužbenim informacijama planirali napade na manjinske grupe u Hrvatskoj, prvenstveno na gejeve, te na vladu.

Naime, jedan od dvojice uhićenih 16-godišnjaka iz Zagreba je na online platformi gdje je grupa desničara iz Europe komunicirao pokazao prilično zavidnu razinu znanja kako sastaviti eksplozivnu napravu i to svoje znanje dijelio s drugima. Isto tako, tamo je iskazivao svoju namjeru da djeluje prema manjinskim skupinama u Hrvatskoj među kojima je naveo homoseksualne osobe, te je iskazivao namjeru da je spreman djelovati i prema hrvatskoj vladi.  

Međunarodnu operativnu akciju protiv desničarskog terorizma, u kojoj su sudjelovali Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu i MUP-ova služba terorizma pokrenuli su u srpnju Eurojust i Europol.

Na području Hrvatske uhićena su dvojica maloljetnih vršnjaka rođenih 2007. Policija je jučer izvijestila da s obzirom na njihovu dob nisu u mogućnosti iznositi više informacija o osumnjičenim maloljetnicima.

U međunarodnoj operaciji na području Belgije, Hrvatske, Njemačke, Litve i Italije uhićeno je pet osumnjičenika, a njih još sedam je ispitano u različitim zemljama.

Vjeruje se da su neki članovi organizacije napisali vlastiti manifest i da imaju pristup oružju, ističe Ravnateljstvo policije dodajući kako su pokazatelji, unatoč činjenici da su neki od osumnjičenika prilično mladi, upućivali na povećan rizik da će neki od njih uskoro krenuti u akciju.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba