Iz proračuna se u te svrhe izdvaja 345.000 eura, a ako se tu pridodaju i studentske stipendije, brojka ide preko 400.000 eura, odnosno preko 550 stipendija

NAJVIŠE DOSAD: Stipendiju Krapinsko – zagorske županije ove će godine primati 383 učenika

Objavljeno: 11.11.2023. Vanja Hozmec

Krapinsko – zagorska županija dodijelila je danas stipendije učenicima srednjih škola. U proračunu Županije, u svrhu dodijele učeničkih i studentskih stipendija, osigurano je 345.260 eura, a na javni poziv za dodjelu učeničkih stipendija, ove je godine pristiglo ukupno 319 zahtjeva. 

Kako je rekla dožupanica Jasna Petek, stipendije se za učenike, već tradicionalno, dodjeljuju u tri kategorije – kategorija ‘A’ za nadarene učenike/učenice, kategorija ‘B’ prema socijalnom kriteriju, te kategorija ‘C’ za one učenike/učenice koji su upisali neko od deficitarnih zanimanja.

Nikad veći broj

– Za kategoriju ‘A’ pristigao je 91 zahtjev, predviđeno je bilo 30 stipendija, a dodijeljene su 33 stipendije u iznosu od 53,09 eura, u kategoriji ‘B’ bilo je 92 zahtjeva, predviđeno je 30 stipendija, a dodijelili smo 37 stipendija u iznosu od 53,09 eura, a u kategoriji ’C’ je na natječaj pristiglo 124 zahtjeva od kojih su svi odobreni i dodijeljene su 124 stipendije u iznosu od 66,36 eura. Ukupno smo danas dodijelili 194 stipendija učenicima srednjih škola – izvijestila je dožupanica.

– S veseljem mogu konstatirati da smo ove godine imali nikad veći broj učeničkih stipendija, ukupno 383, kada današnjima pribrojimo one koje vrijede od prošle godine za učenike koji su upisali deficitarna zanimanja, a njih je 189 – rekla je Petek. 

Učenici koji su primili stipendije u ‘C’ kategoriji, za deficitarna zanimanja, upisali su neki od sljedećih programa – zidar, tesar, instalater grijanja i klimatizacije, vodoinstalater, strojobravar, bravar, keramičar, stolar, konobar, kuhar, soboslikar, elektroinstalater i vozač motornih vozila. Dakle, redom obrtnička ili gospodarska zanimanja.

Predsjednik Obrtničke komore Krapinsko – zagorske županije Nenad Kučiš istaknuo je da je hvalevrijedno što Županija potpomaže sve učenike, a posebice one koji se odluče upisati deficitarna zanimanja.

– Po ovome se vidi da je prepoznato da obrtništvo ima budućnost. Djeca i roditelji prepoznaju da je to nešto kvalitetno te da s takvim zanimanjima mogu imati sigurnu i stabilnu budućnost. Moram istaknuti da je broj obrta na području županije u rastu, trenutno imamo 3147 obrta, 54 više nego lani, no moram dodati i da nam fali radne snage – rekao je Kučiš. 

Poticaj i pomoć

Ravnateljica Gimnazije Antuna Gustava Matoša Zabok Bibijana Šlogar, rekla je da joj je izuzetno drago što su brojni zabočki gimnazijalci danas dobili stipendije u prvoj kategoriji.

– Moram reći da naši učenici imaju mnogo interesa za razne stvari, širok spektar znanja, a općenito su jako nadareni i mi kao Škola to također nastojimo pratiti – kazala je Šlogar te dodala da joj je drago što su i učenici brojnih drugih škola dobili stipendije jer je bitno poticati izvrsnost, ali i poticati bavljenje deficitarnim zanimanjima jer su ona izuzetno bitna za razvoj zajednice.

Ravnateljica Srednje škole Konjščina Milojka Rataić također je izrazila zadovoljstvo što je velik broj učenika škole dobio stipendije, najviše za deficitarna zanimanja, jer je škola u Konjščini poznata kao škola gdje ima puno takvih programa.

– Ove smo godine popuniti sve upisne kvote, a u zadnje četiri godine smo, što se tiče broja učenika, porasli za brojku od 70. Također, moram istaknuti da je interes za obrtnička zanimanja u porastu, bilo kod učenika, bilo kod roditelja – otkrila je Rataić. 

A da će stipendije uvelike pomoći u njihovom školovanju, svjesni su i sami učenici. Marko Beser je učenik Srednje škole Konjščina, a odabrao je zanimanje ‘keramičar’.

– Želio sam to upisati jer mi se obitelj time bavi. Pronašao sam se u tome, odgovara mi i u budućnosti želim to raditi, a stipendija je svakako sjajan poticaj – rekao je Marko. 

Povećanje iznosa 

Župan Željko Kolar istaknuo je da je ovaj dan, kada se dodijeljuju stipendije učenicima, jedan od najvažnijih dana u godini za Županiju.

– Mi na ovaj način pokazujemo da je obrazovanje naše djece nama doista na prvom mjestu jer smatramo da bez mladih i obrazovanih ljudi, nemamo šanse pratiti korak s razvijenim zemljama – rekao je Kolar dodao da, kada se zbroje sve učeničke i studentske stipendije, ove će ih godine biti podijeljeno oko 550 stipendija u vrijednosti od oko 400.000 eura. 

– Smatram da je to snažna poruka mladima da nam je stalo do njih, i da je ovo konkretna pomoć roditeljima u školovanju njihove djece. Uz to, prijevoz učenika je danas besplatan, što roditeljima zasigurno dodatno olakšava. Moram najaviti da ćemo u narednom periodu ove stipendije koje imamo sada, a one iznose 900 kuna za studente koji studiraju neko od deficitarnih zanimanja, odnosno 800 kuna za sve ostale, povećati za 13 eura. Isto tako, od polugodišta ćemo podignuti i stipendije za učenike – najavio je župan. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba