Odazvalo se više od 600 djece iz osnovnih škola

VARAŽDIN: Gradonačelnik obišao radionice u sklopu projekta “Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje“

Objavljeno: 09.11.2023. zagorjeinternational

Gradonačelnik Grada Varaždina dr. sc. Neven Bosilj u srijedu je zajedno s predsjednikom Udruženja hrvatskih obrtnika Varaždin Vladimirom Baisom te pročelnicom Upravnog odjela za gospodarske djelatnosti Slađanom Miočić obišao obrtničke radionice u sklopu projekta “Budi IN i odaberi obrtničko zanimanje“ koje su se održale u sportskoj dvorani Gospodarske škole Varaždin.

Organizator ovog projekta je Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin, u partnerstvu s Gradom Varaždinom, a podržali su ga i predsjednik Obrtničke komore Varaždinske županije Igor Šoković te pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije Miroslav Huđek.

Motivirati mlade

Projekt “Budi IN” je namijenjen učenicima 7. i 8. razreda osnovnih škola, a cilj je usmjeriti ih i potaknuti da kod upisa u srednje škole odaberu obrtnička zanimanja. Brojni obrtnici su kroz praktični rad na radionicama prezentirali svoja zanimanja, a učenici su sudjelovali u izradi gotovog proizvoda.

Stolari su pripremili izrezane materijale od kojih su učenici sami mogli sastaviti kućicu za ptice, klesari su u kamenu izrađivali umjetničko djelo, krojači su prema već kreiranom modelu, izrađivali odjeću i druge proizvode od tekstila, pletiva ili vlaknastih materijala. Na poziv Udruženja odazvalo se više od 600 djece iz osnovnih škola s područja Grada Varaždina i Varaždinske županije.

Odličan odaziv

Gradonačelnik je iskazao zadovoljstvo što se na radionicama okupio izuzetno velik broj učenika. Istaknuo je kako Udruženje hrvatskih obrtnika Varaždin ima odlične ideje te ih je Grad Varaždin prepoznao i odlučili su zajedno ući u ovaj projekt.

– Grad Varaždin je partner i financijski pokrovitelj projekta u iznosu od 10 tisuća eura. Nije jednostavno prikupiti 34 obrtnika da izdvoje svoje vrijeme jer svatko od njih mogao je danas cijeli dan iskoristiti da svojim rukama i svojim znanjem, svojim obrtom, zarađuje, ali oni su došli ovdje ukazati djeci što zapravo znači njihova profesija, demonstrirati im svoj zanat. Sva ova djeca tu na licu mjesta mogu sama isprobati praktičan rad pojedinog obrtnika, postaviti keramičke pločice, popraviti lim na autu, napraviti bukete, pripremiti pekarski proizvod i vjerujem da će se mnogi od njih naći u tim profesijama – rekao je gradonačelnik te nastavio:

– Više nije in samo biti gimnazijalac, danas je in, poput imena ovog projekta, biti obrtnik. Nakon završene gimnazije, ako ne nastavite obrazovanje na fakultetu, nemate struku, morate se školovati dalje, a obrtnici su zaista traženi na tržištu, trendovi se mijenjaju. Drago mi je da se sve više djece odlučuje za obrtnička zanimanja – rekao je gradonačelnik Neven Bosilj.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba