Nova akcija uhićenja rano jutros

Radi se o namještanju nabava na Geodetskom fakultetu. Šteta navodno oko 2 milijuna eura

Objavljeno: 08.11.2023. zagorjeinternational

Europsko tužiteljstvo izdalo je nalog po kojem je policija jutros krenula u akciju i uhitila niz osoba osumnjičenih za zlouporabe u aferi na Geodetskom fakultetu u Zagrebu.

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, uhićeni su bivši dekan Almin Đapo i profesor Boško Pribičević, a akcijom je obuhvaćeno čak 29 osoba i jedna pravna osoba. Šteta se navodno penje do dva milijuna eura.

Doznaje se da je riječ o namještanju više desetaka nabava od kojih su novci išli i u džepove ljudi s fakulteta kao i o velikom broju krivotvorenih putnih naloga, a obuhvaćena je i nabava sporne jahte financirane sredstvima EU.

Neslužbeno se doznaje da EPPO sumnjiči Pribičevića i ostale za namještanje poslova izvođenja projekata analiza zaštite od potresa i slično, koji su financirani sredstvima iz EU fondova. Među ostalim, u pitanju je i projekt Multisenzorskog zračnog snimanja Republike Hrvatske za potrebe procjene smanjenja rizika od katastrofa.

Tužiteljstvo smatra da je profesor Pribičević za namještanje tih poslova od privatnih tvrtki dobivao proviziju. Što se dokaza za ove navode tiče, detektirani su tokovi novca prema kojima ispada da su tvrtke, nakon što bi im Fakultet isplatio dio troškova za navedene poslove, jedan postotak isplaćenog novca odmah prosljeđivali nazad na račune osoba povezanih s Pribičevićem. Dio novca tako je, sumnjaju tužitelji EPPO-a, plaćen za radove na vikendici Pribičevićeve prijateljici u Selinama kod Paklenice.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba