Zašto se ovakve stvari događaju unutar sustava?

MORH POTVRDIO: Lani kažnjeno 120 vojnika, najviše zbog konzumacije droga

Objavljeno: 04.11.2023. zagorjeinternational

Na sjednici Vlade prezentirano je Godišnje izvješće o obrani za 2022. godinu. U njemu je analizirana situacija u vojsci, planovi, analize, ugroze, stanje naoružanja… 

Među ostalim u Izvješću je navedeno da je Vojnostegovni sud lani imao u radu 264 stegovne prijave. One su bile podnijete protiv ukupno 281 vojne osobe, od kojih je najviše vojnika odnosno mornara – prenosi Emeđimurje.

Riješene su 202 stegovne prijave protiv 216 osoba, dok su za 62 prijave postupci još u tijeku. 

Kažnjeni vojnici

Za 134 osobe utvrđena je stegovna odgovornost te su im izrečene stegovne sankcije. 

Ukupno 120 vojnih osoba kažnjeno je zbog 144 počinjena stegovna prijestupa, a najviše je bilo nedoličnog ponašanja kojim se nanosi šteta ugledu MORH-a i Hrvatske vojske i to pod utjecajem droga. Dio ovih vojnika odbio je testiranje na droge. 

Od 120 izrečenih stegovnih kazni najviše je pak bilo prestanaka vojne službe i to upravo zbog prijestupa počinjenih pod utjecajem droge. Neki su zatečeni i u posjedu te droge, piše N1. 

Problemi s drogom

Inače afera s drogom u vojsci tijekom 2021. i 2022. doista je potresala hrvatski obrambeni sustav. U više navrata otkriveno je da su vojnici padali na testovima na drogu, a mahom se radilo o kokainu. 

Iz MORH-a su cijelo vrijeme tvrdili da je riječ o izoliranim slučajevima i da kronični problem s narkoticima u HV-u ne postoji. Ipak, prema Izvješću za 2021. bilo je jasno da situacija nije pod kontrolom. 

Naime, u toj godini 156 vojnih osoba proglašeno je stegovno odgovornima za počinjenje 180 stegovnih prijestupa te su im izrečene stegovne kazne. U predmetima u kojima je utvrđeno počinjenje stegovnih prijestupa bilo je najviše stegovnih prijestupa dovođenja u stanje pod utjecajem droga ili odbijanja testiranja na droge, stajalo je tada u Izvješću.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba