Sa subote na nedjelju

Iz Hrvatskih voda upozoravaju: Vodostaji će rasti, ovo su posebno ugrožena područja

Objavljeno: 04.11.2023. zagorjeinternational

Obilna akumulirana oborina na području Hrvatske te uzvodnih susjednih država Austrije i Slovenije uzrokovat će značajan porast vodostaja rijeka Mure, Drave i Save, upozoravaju iz Hrvatskih voda građane te dodaju da se očekuje i nagli porast vodostaja i na manjim pritocima.

Nizvodno od Zagreba, Sava bi tijekom današnjeg dana mogla dosegnuti vodostaj viši od razine za uspostavu izvanrednih mjera obrane od poplava (mjerodavni vodomjeri Rugvica, Prevlaka i Dubrovčak), kažu iz Hrvatskih voda.

–  U slučaju potrebe dio velikih voda rijeke Save upustit će se putem ustave Prevlaka u retenciju Lonjsko polje radi snižavanja vodostaja rijeke Save na području nizvodno od grada Zagreba, odnosno sve do Siska i Jasenovca – napisali su.

Što se Mure i Drave tiče, prema trenutno raspoloživim hidrološkim modelima i informacijama iz Austrije i Slovenije, tijekom današnjeg dana, na ulaznom profilu iz Slovenije u Hrvatsku očekivani protok rijeke Mure 500 m3/s, a rijeke Drave u noći s petka na subotu malo iznad 2000 m3/s.

– U svrhu transformacije vodnog vala i snižavanja vodostaja rijeke Drave na dravskim hidroelektranama bit će izvršeno pretpražnjenje akumulacijskih jezera – najavili su.

Uz rijeku Kupu, situacija je zasad nešto bolja te se vodostaji Kupe u Karlovcu očekuju na razini oko +600 cm tijekom današnjeg dana. Prema trenutnoj prognozi, vodostaji rijeke Kupe na karlovačkom području tijekom današnjeg dana trebali bi ostati ispod razine za uvođenje redovnih mjera obrane od poplava. 

–  Sa subote na nedjelju očekuje se još jedan val obilnijih kišnih oborina, osobito na slivu Save i Kupe, što će produžiti dugotrajnost visokih vodostaja rijeka Save i Kupe i nakon kratkotrajnog opadanja vodostaja tijekom današnjeg dana opet izazvati novi porast vodostaja i Save i Kupe tijekom nedjelje – upozorili su iz Hrvatskih voda.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba