DONJA VOĆA: Radovi na najvećem projektu, Vatrogasnom domu vrijednom 1,2 milijuna eura, krenuli su punom parom

NOVIH 1300 KVADRATA: “Radi se kompletan donji dio, a dograđuje se garaža za vozila i potkrovlje, čime ćemo dobiti prostor za naše udruge

Objavljeno: 31.10.2023. zagorjeinternational

Vatrogasni domovi diljem Hrvatskog zagorja bili su, i još uvijek jesu, pojam same srži društvenog života pojedinog mjesta. Iznimka nije ni Vatrogasni dom u Donjoj Voći. Štoviše, zgrada u kojoj se nalazi nekada je bila škola. Prema tome, lako je zaključiti kako nije optimizirana za potrebe Dobrovoljnog vatrogasnog društva Voća, kao ni za neke druge namjene jer je jednostavno premala.

Iz tog razloga, punom se parom prionulo na dogradnju postojeće zgrade i sveukupnu rekonstrukciju kako bi se osuvremenio Vatrogasni dom. Ovo nije ni u najmanju ruku mala investicija, a o samom značaju radova ispričala nam je više načelnica Donje Voće Sanja Kočet.  

– Ovdje se radi o najvećem kapitalnom projektu u povijesti Općine. Naime, radovi na projektu rekonstrukcije nekoliko tjedana intenzivno su započeli. U sklopu same rekonstrukcije radi se kompletan donji dio, novo opremanje i dogradnja garažnog djela za vatrogasna vozila za koja trenutno nema dovoljno mjesta te nadogradnja potkrovlja čime ćemo dobiti dodatno opremljene prostore za naše udruge, druženja i odmor. Također, dobiva se i parkirni prostor velikog kapaciteta – kazala nam je načelnica Kočet te podastrla konkretne brojke: 

– Općina Donja Voća unazad nekoliko godina među vodećima je u županiji po rastu izdvojenih sredstava za civilnu zaštitu. Nakon kupnje navalnog vozila 2021. godine i izdvojenih 240.000 eura, Općina u suradnji s DVD-om krenula u pripremu projekta rekonstrukcije i dogradnje zgrade DVD-a Donja Voća kroz program ruralnog razvoja ukupne vrijednosti 1,2 milijuna eura. Projekt je prvenstveno usmjeren na poboljšanje i proširenje temeljne usluge stanovnicima općine Donja Voća kroz vatrogastvo, bolju zaštitu članova, ali i opreme i vozila jer postojeći vatrogasni dom ne zadovoljava potreba društva. Sredstva su osigurana kroz mjeru 7.4.1. u iznosu od 989.771,06 eura dok će se preostali dio financirati kroz proračun Općine, a dobit će se ukupno 1326,13 metara kvadratnih novo uređenog i opremljenog prostora – rekla nam je načelnica Kočet dodavši kako je investicija bitna za unaprjeđenje spašavanja i zaštite, ali će to ujedno biti i centar za sva kulturno edukativna događanja u Općini.

Jednom kad završe radovi, DVD Voća će dobiti dvije nove garaže, prijeko potreban garderobni prostor, a u sklopu društvenog dijela, kancelarije, teretanu, učionu i dnevni boravak. Značaja ovog multifunkcionalnog Vatrogasnog doma svjestan je predsjednik DVD-a Voća Josip Cingesar koji će novi prostor dijeliti ostalim udrugama s područja općine.

– Prošle godine je bilo 56 intervencija, a ove godine, s današnjim danom, 42. To su većinom bile tehničke intervencije, uklanjanje prepreka na cestovnom prometu, poplave, a požara su bila svega četiri. Novi prostori će nam u tom pogledu neopisivo koristiti. Dobit ćemo prostor gdje ćemo moći smjestiti drugu opremu jer naša vozila su relativno nova, prosjek starosti nam je šest godina za sva tri vozila. Uvijek se gledalo da nabavimo što noviju opremu, pa tako i vozila, kako bi pouzdanost bila na nivou, a sad ćemo imati i adekvatno mjesto za nju. Radovi bi trebali biti gotovi kroz godinu dana – otkrio nam je predsjednik Cingesar dodavši k tome kako uskoro dolazi i pet novih intervencijskih odjela s pripadajućim čizmama i kacigama.  

Uz to, Cingesar je istaknuo kako bi se već sljedećeg tjedna mogli vidjeti prvi obrisi novih zidova.  

DVD Voća je specifično po broju vatrogaskinja koje aktivno sudjeluju na intervencijama. Naime, njih čak šest uspješno savladava zadatke, a zapovjednik Juraj Gregur je podcrtao važnost nove garderobe te istaknuo kako spremnost DVD-a nikad nije bila upitna, a sada će se dodatno povećati.

– Po broju operativnih vatrogaskinja smo, vjerujem, u samom vrhu u Hrvatskoj. Tu su zbilja cure koje se trude i odlaze na intervencije što samo potvrđuje njihov status vrhunskih vatrogasaca. Uz njih, konstantno vodimo brigu o mladima pa svake školske godine stvaramo nove ekipe vatrogasnog podmlatka. S njima radimo svaki tjedan po nekoliko treninga te hodamo na natjecanja kako bi zavoljeli vatrogastvo i možda danas sutra postanu vatrogasci – zaključio je zapovjednik Gregur. 

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba