U njihovu spretnost u spremanju kruha došao se uvjeriti i načelnik Štimec

DIVNO! Djeca Dječjeg vrtića Vinica oživjela tradiciju pečenja kruha u viničkoj etno kući

Objavljeno: 18.10.2023. zagorjeinternational

Najstarija odgojno obrazovna skupina Dječjeg vrtića Vinica, ‘Ježići’, zajedno su sa svojim odgajateljicama u sklopu “Dana kruha i zahvalnosti za plodove zemlje u Dječjem vrtiću Vinica“,  posjetili viničku etno kuću, gdje su se okušali u pečenju kruha na stari tradicijski način te uz predavanja i radionicu koju su vodile zamjenica ravnateljice Ksenija Humek i odgojiteljica Ana Matijašec, pobliže upoznali stare tradicijske običaje viničkog kraja.

Djeca su s oduševljenjem pratila nekadašnji način dolaska do kruha, od prerade žita u brašno, autohtone recepture pripreme tijesta za kruh te način pečenja u starinskom šporhetu. 

Odgojiteljice su također, uz pečenje, na svojstven način prikazale i dio viničke povijesti uz priče te stare predmete kao što su žrvi, sita, rifle, žetarka, strugajka, balažice, rasuhe i njihovu primjenu u prošlim vremenima. Radionicu su posjetili ravnatelj Srednje škole “Arboretum Opeka“ Marčan Dragan Brkić te načelnik Vinice Branimir Štimec.  

– Današnji način života često ne dopušta djeci da se svakodnevno susreću sa starinskim načinom pečenja kruha te njegovanjem starih običaja, stoga nam je drago da kroz našu tradicijsku kuću djeca mogu na praktični način upoznati našu prošlost, ali i bogatu viničku povijest na koju smo iznimno ponosni – izjavio je tom prilikom načelnik Štimec.   

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba