OPĆINA JESENJE: Svečano obilježeno 25. godina rada Udruge vinogradara, podrumara i prijatelja dobrog vina „Sveti Martin” Jesenje

“Počeli smo s 20 članova, danas nas je 120, a ove godine smo po 21. put podizali klopotec”

Objavljeno: 15.10.2023. zagorjeinternational

U Domu Kulture Općine Jesenje ove je subote održana velika svečanost obilježavanja 25. obljetnice postojanja Udruge vinogradara, podrumara i prijatelja dobrog vina “Sveti Martin” Jesenje.

Predsjednik Udruge Ivan Maligec istaknuo je kako ih je na početku bilo tek 20-ak, ali s godinama i radom Udruge taj je broj rastao.

25 godina

– Naša Udruga ove godine slavi 25 godina postojanja i trenutno broji oko 120 članova. Možemo reći da djelujemo bez prekida jer nije bilo prekida niti za vrijeme pandemije kada smo bili ograničeni u nekim aktivnostima. Manifestacije koje njegujemo osigurale su i povećanje članstva u Udruzi. Počeli smo s 20-ak članova, a sad smo na 120 članova s tendencijom daljnjeg rasta – započeo je Maligec.

Objasnio je da osim što Udruga obilježava sve praznike koji su vezani uz vinogradarstvo i podrumarstvo, počevši s Vincekovim, provodi i edukativne aktivnosti.

– Glavna djelatnost Udruge je obuka, odnosno edukacija naših članova, što se tiče vinogradarstva i podrumarstva: kako najbolje sačuvati vinograde, koje sorte saditi, na koji način podrumariti da bi se došlo do najkvalitetnijeg vina. Također, svake godine organiziramo edukativni izlet gdje posjećujemo određena vinorodna područja diljem Republike Hrvatske, ali i susjedne nam Slovenije. Na taj način upoznajemo se s novim tehnologijama, kako se opremaju veliki podrumi te neke stvari možemo i mi primijeniti u svojoj sredini – pojasnio je Maligec.

Uz navedeno, Udruga je aktivna i u općinskim događanjima, pa se uz Dane otvorenih vrata podruma u sklopu Dana općine organizira i podizanje klopoteca.

Podignut klopotec

– Ove godine smo po 21. put podizali klopotec, a ovogodišnjem izdanju podizanja klopoteca u posjet je došla i ministrica poljoprivrede Marija Vučković. Uključujemo se i u aktivnosti koje provodi Općina, pa kroz Dane općine osiguravamo bogatu gastronomsku ponudu. Bili smo inicijatori u izradi vinskog podruma, a to smo uspjeli u suradnji s Općinom. Svi koji posjete podrum impresionirani su i kažu da je jako lijepo uređen – završio je predsjednik Maligec.

Uz proslavu, održana je promocija i premijera pjesme i spota “Jesejanska vinska” u izvođenju  KUD-a “Žensko kazalište” Gornje Jesenje. Uz to, dodijeljena su i priznanja aktivnim članovima koji su doprinijeli radu Udruge.

Načelnik Općine Jesenje Dario Cvrtila pohvalio je rad Udruge koja se uključuje u brojne općinske aktivnosti.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba