Tradicionalnim apelom "Lobirajmo za Lobor!" i podjelom nagrada najboljima od najboljih završili 17. Dani Franje Horvata Kiša

LOBOR: “Ovaj dio izuzetno je važan zbog očuvanja naše kulture i tradicije”

Objavljeno: 15.10.2023. zagorjeinternational

Dodjelom nagrada najboljim književnim putopisima, završeni su 17. Dani Franje Horvata Kiša u Loboru. Prvu nagradu dobio je putopis “Ima mora, nema mora” Judite Kovač, putopis “U potrazi za Stridonom” Igora Šipića dobitnik je druge nagrade, dok je treća nagrada dodijeljena Tomislavu Šovagoviću za putopis “Pomfrit u amsterdamskom ritu”.

Nagradu organizatora i domaćina, Udruge Franjo Horvat Kiš te Općine Lobor, dobio je putopis Nade Vukašinović “Piter, nebo, Neva”. Nagrade “Kajkavskog spravišča” časopisa “Kaj” dobili su Božica Jelušić za “Hortus Croatiae i druge cvjetne gredice” te Tomislav Marijan Bilosnić za djelo “Fatamorgana u Ulici cvijeća”.

Važna kulturna manifestacija

Nagradu Općine Lobor “Loborsko srce”, djelo Mateje Bićak,  načelnica Općine Ljubica Jembrih uručila je Zdenki Maltar za putopis “Carski otok i kitovi u kolovozu”. Tom je prilikom čestitala nagrađenima, ali i svima koji su svoja djela prijavili na natječaj.

– Dani Franje Horvata Kiša jedna je od najvažnijih kulturnih manifestacija kroz godinu u našoj općini. Ona čuva sjećanja na našeg poznatog sumještanina i već sada s nestrpljenjem iščekujemo slijedeću godinu kada ćemo obilježiti 100 godina od njegovog preranog odlaska – najavila je Jembrih dodajući kako ova kulturna manifestacija ima još jednu veliku važnost, a to je uključivanje osnovnoškolaca drugu godinu zaredom kroz “Mali dječji putopis”.

– Ovaj dio izuzetno je važan zbog očuvanja naše kulture i tradicije te prenošenja na mlade naraštaje. Ponosno čuvamo sjećanje na Franju Horvata Kiša, a osnovnoškolci koji su prijavili svoje radove na “Mali dječji putopis” garancija su da će se sjećanja ostati sačuvana i dalje – zaključila je Jembrih.

Predsjednik krapinsko – zagorskog ogranka Društva hrvatskih književnika, Božidar Brezinščak, potvrdio je kako će ogranak u lipnju iduće godine zajedno s Općinom Lobor organizirati spomenutu 100. obljetnicu.

Sve staje na mladima

Zamjenica župana Jasna Petek, koja je i otvorila Dane Franje Horvata Kiša, zahvalila je Općini Lobor na organizaciji ove vrijedne kulturne manifestacije. Posebno je naglasila važnost što su u manifestaciju uključeni i mladi jer na taj način mogu najbolje učiti o važnim osobama ovog kraja, ali i biti dio očuvanja i njegovanja tradicije.

Inače, na ovogodišnji 17. natječaj za hrvatskih književni putopis pristiglo je više od 30 radova, a ocjenjivačko povjerenstvo u sastavu dr. sc. Ivo Kalinski, dr. sc. Emilija Kovač, dr. sc. Božica Pažur i pjesnik Darko Raškaj izabralo je 18 putopisa među kojima su odabrani najbolji od najboljih. Svi izabrani i nagrađeni putopisi objavit će se u časopisu “Kaj”.

Manifestacija je i ove godine završila neizostavnim apelom “Lobirajmo za Lobor!”, kako je to kazala najnagrađivanija i najodanija sudionica Hrvatskoga književnog putopisa Božica Jelušić.

Najnovije po kategorijama

Objavljeno u isto vrijeme

Pročitajte više s našeg weba